"Förändringsarbetet går ruskigt fort"

Kommunalförbundet Itsam har upplevt en minst sagt stormig tid. Nya förbundsdirektören Susanne Korduner står inför den tuffa utmaningen att återupprätta förtroendet för IT-samarbetet mellan de sex medlemskommunerna. - Enda sättet att få tillbaka tilliten är att bevisa att vi är bra, säger hon.

Vill lyfta Itsam. Jörgen Nord, ekonomichef, Susanne Korduner, förbundsdirektör, Henrik Röste, marknadschef och Conny Forsberg, upphandlingschef, hoppas få ett slute på skandalerna runt kommunalförbundet Itsam.

Vill lyfta Itsam. Jörgen Nord, ekonomichef, Susanne Korduner, förbundsdirektör, Henrik Röste, marknadschef och Conny Forsberg, upphandlingschef, hoppas få ett slute på skandalerna runt kommunalförbundet Itsam.

Foto:

Vimmerby2014-01-23 07:21


Hösten 2013 upplevde kommunalförbundet Itsam, ett IT-samarbete mellan sex kommuner, sin tuffaste tid hittills. Flera avslöjanden, stor ryktesspridning och KPMG:s revisionsrapport kulminerade i att den tidigare vd:n Alberto Necovski sparkades.
Susanne Korduner, tjänstledig från en tjänst som processledare vid länsstyrelsen i Värmland, är tillförordnad förbundsdirektör. Det är hennes uppdrag att få Itsam på rätt köl och att återupprätta förtroendet för verksamheten.
- Förändringsarbetet går ruskigt fort. Policydokument skrivs i rasande fart och vi har lyft upp allt som har legat i gråzonen. Inget av det som hänt är personalens fel och det har inte varit någon personalflykt. När personalen fått lugn och ro ska vi sikta mot stjärnorna och bli riktigt bra, säger hon om sin uppgift.

"Itsam var förebild"
Itsam är mitt uppe i en omorganisation där många anställda får nya uppgifter och nya chefer.
- Vi har strukturerat om och kommunaliserat och jag tycker att vi har kommit jättelångt. Jag har även haft egentid med alla anställda där de har fått berätta om Itsam och framtiden. Många har fått nya chefer och vi har anställt en ny marknadschef i Henrik Röste som ska ge oss ett mer stringent marknadsarbete.
- Vi ska jobba mer i projekt och bli bättre på att se var behoven finns. Den här organisationen möjliggör det, säger nya marknadschefen Henrik Röste.
Susanne Korduner var med i bildandet av HIT - ett liknande IT-samarbete mellan fem kommuner på höglandet.
- Då var Itsam en förebild och vi tog modeller från Itsam. Itsam har haft en god renommé och har en extremt kompetent personal, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om