Förbudet: "Inget som kommer att beröra skolverksamhet"

Det nya förbudet mot allmänna sammankomster på mer än åtta personer inte bör påverka kommunens skolor, tror barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Förbudet mot allmänna sammankomster på fler än åtta personer tror Ola Karlsson inte kommer påverka skolans verksamhet.

Förbudet mot allmänna sammankomster på fler än åtta personer tror Ola Karlsson inte kommer påverka skolans verksamhet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vimmerby2020-11-17 14:00

– Vi har inte hunnit haft någon genomgång än, men vår bedömning är att det är ganska tydligt att det gäller allmänna sammankomster som man riktar sig till, säger Karlsson:

– Av det vi kunnat läsa oss till så är det inget som kommer att beröra skolverksamhet. Det här kravet på åtta personer är ingenting som vi bedömer riktar sig till de verksamheterna vi har inom skola och förskola.

Under regeringens presskonferens i måndags skärpte statsminister Stefan Löfven tonen:

– Beslutet nu att begränsa sammankomster till åtta personer, det är en mycket tydlig och skarp signal till varje enskild människa i vårt land och till hela det svenska samhället om vad som gäller framöver. Det bör ju naturligtvis inte heller förekomma sociala situationer med fler än åtta även om man inte formellt träffas av lagen. Det här är nu den nya normen för hela samhället, för hela Sverige, sa han under presskonferensen.

Trots skarpa uppmaningen om "den nya normen" så ser Ola Karlsson inte att det påverkar skolverksamheten:

– Det vi tittar på är utifrån vad händer på en skoldag eller under tiden barnen är på förskolan och det är inte ett privat sammanhang. Därför är nog vår bedömning i nuläget att den åtstramningen är inget som exakt kommer att inverka inne i verksamheten på skolan. Mer än att det är klart att det är ju en ännu tydligare förstärkning av de lokala allmänna råden som antogs här i länet, som vi har hanterat och stramat upp våra restriktioner efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!