"Fördela makten först"

- Det är fel att börja med att rita nya regioner på kartan. Det viktigaste är att komma fram till vilken nivå som ska ha ansvar och makt i olika frågor. Min grundinställning är mera makt till kommunerna.

Vimmerby2006-02-16 08:22

Det säger kommunalrådet Leif Larsson i Vimmerby med anledning av debatten om vart Vimmerby ska höra i den nya regionindelning som kommer att genomföras i Sverige inom en tioårsperiod.
Landshövdingen i Kalmar län, Sven Lindgren, har markerat sitt stöd för en sydostregion byggd på kommunerna Växjö-Kalmar-Karlskrona. En del i hans resonemang är att norra Kalmar län då hamnar i en Östgötaregion med Linköping-Norrköping som regionala centrum.
Det har Leif Larsson heller inget emot.
- Ska Västervik höra till en Östgötaregion - ska Vimmerby också göra det. För vi har så mycket genast att vi måste gå åt samma håll, säger han.
Samtidigt betonar han sitt motstånd mot att redan nu föra in den geografiska uppdelningen i regiondebatten.
- Det är fel turordning. Först måste det resoneras och redas ut om vilka ansvarsområden och vilken makt de olika nivåerna ska ha, och där ska vi utgå från människans behov, och att så mycket makt som möjligt ska ligga nära den enskilde, sen kommunen, sen regionen, sen staten och sen då EU, säger Leif Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om