Före detta anställd stämmer Nilsbuss

Vimmerbyföretaget Nilsbuss har inte betalat ut lön för allt arbete, det menar en tidigare anställd som nu valt att stämma bolaget. Bolagets vd menar å andra sidan att allting har gått rätt till.

Den före detta anställda stämmer sin tidigare arbetsgivare, Nilsbuss AB, på sammanlagt drygt 56 000 kronor.

Den före detta anställda stämmer sin tidigare arbetsgivare, Nilsbuss AB, på sammanlagt drygt 56 000 kronor.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vimmerby2022-12-30 05:30

En före detta anställd stämmer nu sin tidigare arbetsgivare Nilsbuss på cirka 56 000 kronor, vilket Dagens Vimmerby var först med att berätta. Stämningsansökan som kom in till tingsrätten förra veckan har gjorts via ombud på LO-TCO Rättsskydd och handlar om att den anställda inte ska ha fått lön för allt sitt arbete.

– Kortfattat kan man säga att vi väljer att lämna in stämningsansökan eftersom den före detta anställda inte fått ut all lön som hen har haft rätt till, säger Lina Gertzell, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

undefined
Utöver tvätthall och egen verkstad i bussgaraget i Vimmerby driver Nilsbuss även en Bilvårdsanläggning och biluthyrning i Vimmerby.

Enligt juristen har bolaget Nilsbuss använt sig av en slags flextids-bank som saknar stöd i det kollektivavtal som reglerar anställningarna. Den banken ska man sedan ha använt för att fylla ut de anställdas arbetstid när de inte varit schemalagda.

– Bolaget har använt flextids-banken när de anställda har jobbat mer än de ska, istället för att betala ut övertidsersättning vilket de ska göra enligt kollektivavtalet, säger Lina Gertzell.

Vad tänker du om att det ska ha gått till så här?

– Vi har bedömt att det är felaktigt hanterat av bolaget och att de anställda ska ha rätt till övertidsersättning. Det är därför vi väckt talan mot bolaget.

Det är fackförbundet Transportarbetareförbundet som har bett LO-TCO Rättsskydd att driva stämningen. Flera anställda är drabbade och ärendet kan bli större än en stämning å en enskild anställds vägnar.  

– Vi får se hur det går i ärendet och sen kan förhoppningsvis bolaget och Transportarbetarförbundet lösa situationen för de övriga. Den svenska modellen bygger på att man löser saker i förhandling istället för att det ska behöva gå till domstol, säger Lina Gertzell.

undefined
Anders Fransson, vd på Nilsbuss, menar att allt som skett varit helt enligt regelverket.

Anders Fransson, vd för Nilsbuss AB, var inte tillgänglig för en kommentar när Vimmerby Tidning sökte honom i ärendet men han har tidigare sagt till Dagens Vimmerby att han anser att "allt har gått rätt till enligt det regelverk och de kollektivavtal som finns".

– Nu får vi ta det den rättsliga vägen för att få ett svar, säger han till DV.

Det här är inte första gången som Nilsbuss AB hamnat i blåsväder. Så sent som i oktober kunde Vimmerby Tidning berätta att bolaget, som är ett av KLT:s anlitade trafikföretag, tvingas betala 1,7 miljoner kronor i vite på grund av förseningar och uteblivna turer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!