Det är Södra Vi Hembygdsförening som får priset för sitt arbete med Agne Lindblads Museum och Brunnsparken.
- Det är alltid roligt när det man gör värdesätts, säger Ingmar Eklund, ordförande i hembygdsföreningen, som avslöjar att det finns fortsatta planer på satsningar i Brunnsparken.
När Bevara Vimmerby samlas till årsmöte den 28 maj är det också dags för den årliga utmärkelsen till någon eller några som gjort föreningen tycker är värt att lyfta fram.
Södra Vi Hembygdsförening tilldelas diplomet med motiveringen "Södra Vi Hembygdsförening har i många år varit ett föredöme för Sveriges hembygdsföreningar. Genom initiativförmåga och en sällan skådad entusiasm har man bevarat Agne Lindblads kvarvarande verk och skapat ett intressant museum. Likaså har man genom sin skötsel av Brunnsparken bevarat byggnader och miljö samtidigt som man lyckats utveckla den."
Beundrar engagemanget
Och det är en välförtjänt mottagare av utmärkelsen, tycker ordförande Mikael Sandström.
- Södra Vi hembygdsförening har varit uppe till diskussion i flera år. Vi har länge varit stora beundrare av det engagemang hela föreningen visat. Det är ett driv i föreningen som vi gillar och man har lyckats bra både med att bevara en fin miljö och lyfta fram en konstnär som det hade varit intressant att se vad han åstadkommit om han fått leva längre.
Träkonstnären Agne Lindblad från Södra Vi avled 1939 i lunginflammation, bara 31 år gammal. Den 15 maj förra året invigdes museet med hans kvarvarande verk i Brunnsparken.
- Det har varit ett väldigt bra år och vi har haft många långväga besökare, senast förra helgen kom det ett gäng från Uppsala som var helt begeistrade och tyckte det här var väl så bra som Döderhultarmuseet, säger Ingmar Eklund, ordförande i föreningen.
Nya satsningar
Museet blev verklighet tack vare bidrag från Tillväxtverket och nu har man sökt ytterligare pengar för att fortsätta satsa i Brunnsparken.
- Vi vill flytta sockenmuseet, som vi idag har vid kyrkan, till övervåningen i samma byggnad som vi har Lindblad-museet. Vi har sökt 640 000 kronor via hembygdsrörelsen och hoppas på positivt besked, men har inte fått klartecken än, säger Ingmar Eklund.
Mikael Sandström menar att årets val visar att Bevara Vimmerby är inte bara en förening för centrala Vimmerby, utan hela kommunen.
- Andra exempel är Locknevi kyrkogård och engelska parken i Toverum, som tidigare fått diplomet.
"Bra", tycker Ingmar Eklund:
- Det är roligt när man kommer ihåg oss utanför Vimmerby, och det är förstås roligt med glada överraskningar. Vi är väldigt nöjda med vårt museum och det skick parken är i idag.
Och att de många år som diplomet delas ut skulle göra det svårare att hitta nya förtjänstfulla mottagare, det håller inte Mikael Sandström med om.
- Tvärtom. Vi har något bättre ordning och roligare sammanträden än Svenska Akademien har, men vi liksom Akademien har ett antal goda kandidater att stöta och blöta varje år.
Förra året var det Erik Carlsson och Daniel Johnsson som fick diplomet för att de på olika sätt arbetat för att levandegöra, bevara och väcka intresse för Vimmerbys historia.