Föreningen säger nej till erbjudandet
Hembygdsföreningen i Pelarne behöver inte några veckor på sig för att säga bu eller bä till kommunens erbjudande att köpa skolbyggnaden i Pelarne för en krona.– Vi har kommit fram till att vi inte av egen kraft kan renovera och drifta lokalerna, säger Anders F. Rosén, ordförande i Pelarne hembygdsförening.
Foto:
– Vi har inte fått någon återkoppling ännu, men de har några veckor på sig att tänka igenom saken, säger Helen Nilsson, ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott om förslaget, som tas upp i kommunstyrelsen i morgon, tisdag.
Men redan vid ett styrelsemöte tidigare idag har föreningen kommit fram till att det inte är möjligt. Man kommer inte att nappa på det här erbjudandet. Fastigheten är i stort behov av renovering och behöver bland annat byta uppvärmningssystem.
– Pelarne har som bekant Sveriges äldsta i bruk varande träkyrka, men även troligtvis kommunens enda i bruk varande oljepanna... säger Anders F. Rosén, ordförande i hembygdsföreningen.
Något köp av skolbyggnad blir det alltså inte för hembygdsföreningen.
– Vi har kommit fram till att vi inte av egen kraft kan renovera och drifta lokalerna.
Skolbyggnaden i Pelarne byggdes 1949, av dåvarande Pelarne kommun, efter att den gamla skolan förstördes i en brand 1947. Enligt landshövding Ruben Wangsson, som förrättade invigningen, var det Kalmar läns modernaste B1 skola. Som mest gick 110 elever på skolan. När föreningslivet behövde större samlingslokal på 1960-talet byggde man till skolans matsal med hjälp av ortens befolkning. 1989 öppnade ett föräldrakooperativ förskola i byggnaden och den verksamheten bedrevs fram till 2016. Att folkomröstningen om skolorna även omfattade förskolan i Pelarne hjälpte inte. Verksamheten hade redan styrts om till förskolor i Vimmerby och barn- och utbildning har inte längre någon användning för lokalerna.
Hembygdsföreningen kräver att det genomförs en förstudie med målet att utveckla bygden med hjälp av lämplig verksamhet i skolbyggnaden.
–Vi insisterar på att kommunen är fortsatt närvarande i Pelarne-bygden. Förstudien ska göras i samverkan med representanter från kommunen, näringslivet i Vimmerby och föreningslivet i Pelarne. Det är viktigt att kommunen inte backar ur från landsbygden. Det är ingen bra utveckling i en kommun när landsbygd ställs mot stad, vilket i Vimmerby redan har påverkat invånare, säger Anders F. Rosén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!