Föreslagna stödet: "Man skulle kunna andas ut för året"

Företagaren Håkan Jonsson välkomnar Januaripartiernas förslag om ekonomiskt stöd till enskilda firmor, som tappat omsättning på grund av corona.

För Håkan Jonsson som driver Fläsk från glada utegrisar i Brantestad skulle ett omsättningsstöd för enskilda firmor vara en lättnad.

För Håkan Jonsson som driver Fläsk från glada utegrisar i Brantestad skulle ett omsättningsstöd för enskilda firmor vara en lättnad.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2020-09-12 16:07

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna föreslår ett nytt omsättningsstöd riktat till enskilda firmor som tappat omsättning på grund av corona-pandemin. Stödet skulle ge enskilda företag att få ersättning med upp till 75 procent av den förlorade inkomsten från mars till juli. Den maximala ersättningen per företag föreslås till 120 000 kronor. 

I Vimmerby finns runt 1500 enskilda firmor registrerade. Håkan Jonsson i Brantestad är en av alla personer som driver en enskild firma. För hans företag skulle ett ekonomiskt stöd vara välkommet.

– Tittar jag på juli i år och förra året så har jag tappat 500 000 i juli i omsättning på grund av corona-konsekvenser. Nu lever man på bankkrediter helt enkelt. Kan man få ett omsättningsstöd så skulle man kunna andas ut för året.

Astrid Lindgrens Värld är företagets största kund, och när parken stängde påverkade det omsättningen kraftigt. Trots en kämpig period har Håkan Jonsson inte tappat framtidstron. 

– Jag är mycket positiv för framtiden men kunde det bli något sådant omsättningsstöd till enskild firma så skulle det vara ett jätte-ok som släpper.

Enligt Carina Östh som är näringslivsstrateg på Vimmerby kommun är det relativt få företag som hört av sig för att få hjälp och stöd på grund av corona. 

– Vi hör lite grann, men det är inte många som har sökt hjälp via oss eller rådgivning, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!