Konflikten om ett nytt trygghetsboende i Vimmerby kommun har varit hätsk, utdragen och mångfacetterad. En del har gällt vad ett trygghetsboende är. Ena sidan, med kommunalrådet Micael Glennfalk (M), i spetsen har argumenterat för en tillämpning av regeringens krav för att gå in med investeringsstöd vid nybyggnation. Glennfalk har jämfört en egen definition med att kalla Coca Cola för "brun dryck".
Nu har Vimarhem och socialnämnden kommit överens om en "Vimmerbymodell" som inte går i linje med statens definition. Enligt förslaget ska ett trygghetsboende uppfylla följande krav:
? Lägenheterna är tillgänglighetsanpassade
? Det finns en gemensam matsal.
? Det finns regelbunden tillgång till sociala aktiviteter med värdinna.
Två saker skiljer gentemot den statliga definitionen. Dels saknar förslaget åldersgräns. I ett statligt boende måste en person ha fyllt 70 år för att få flytta in. Dels ställer staten krav på dagliga sociala aktiviteter med personal.
Hur ofta är regelbunden?
Vimarhem och socialnämnden nöjer sig med "regelbunden".
- Det kan vara olika på olika ställen, men det ska vara flera dagar i veckan. Vi vill inte låsa in oss i ett hörn och säga att det ska vara varje dag, säger socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson.
- Social samvaro behöver inte alltid vara kommunalt anställd. Man kan öka på med någon granne som tycker att det är en meningsfull sysselsättning, menar Magnus Danlid.
Föreslår en Vimmerbymodell
Socialnämnden och Vimarhem föreslår en egen definition av trygghetsboende för Vimmerby kommun. Den innebär att kommunen släpper kravet på en 70-årsgräns.- Skillnaden mot den statliga definitionen är att vi blir mer flexibla, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C).
Överens. Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C) och socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) är eniga om en Vimmerbymodell för trygghetboende.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!