Bemanningsföretag lockar vårdpersonal med hög lön

Med löfte om hög lön, gratis boende och valfria arbetstider försöker ett bemanningsföretag locka undersköterskor och vårdbiträden i Vimmerby.

Ett bemanningsföretag annonserar ut tjänster till äldreomsorgen i Vimmerby kommun. De lockar med hög lön och fria arbetstider. Men det här är inget som kommunen står bakom.

Ett bemanningsföretag annonserar ut tjänster till äldreomsorgen i Vimmerby kommun. De lockar med hög lön och fria arbetstider. Men det här är inget som kommunen står bakom.

Foto: GA-arkiv

Vimmerby2023-06-19 12:00

Det är företaget Personalexpressen som annonserar ut tjänster. På Arbetsförmedlingens platsbank finns just nu två annonser från bemanningsföretaget med arbetsort Vimmerby kommun. En som riktar sig mot undersköterskor och en som vänder sig till vårdbiträden. Enligt annonserna är det både fasta tjänster och tidsbegränsade, inom hemtjänst och äldreboende. 

I annonserna står det: "Arbeta på dina egna villkor med hög lön! Vill du jobba vardagar, kvällar, nätter eller helger? Oavsett vad du föredrar så har vi konsultjobb på heltidsschema med hög lön att erbjuda dig."

Bemanningsföretaget erbjuder också betalt boende om man behöver flytta till Vimmerby.

Robert Lindström, verksamhetschef för bemanningsenheten inom Vimmerby kommun, förklarar att annonserna inte är upplagda på uppdrag av Vimmerby kommun. 

– Vissa bemanningsföretag lägger ut egna annonser brett och försöker knyta upp medarbetare i hopp om att sedan kunna erbjuda personal vidare till kommunen, men säkert också regionen och andra privata aktörer, säger han. 

undefined
Robert Lindström, verksamhetschef för bemanningsenheten inom Vimmerby kommun.

Just nu finns det inga lediga tjänster inom äldreomsorgen i Vimmerby kommun, annat än några enstaka sommarvikariat.

– Skulle bemanningsföretaget höra av sig till oss och erbjuda personal skulle svaret bli nej tack. Jag har inte så mycket åsikter om bemanningsföretagens verksamhet men vår förhoppning är ju att inte behöva använda sådana tjänster. Sådana här annonser dyker upp då och då, men det är aldrig någon som har hört av sig till oss, vad jag vet, säger Robert Lindström.

Samtidigt som bemanningsföretaget erbjuder vad de själva beskriver som "hög lön" har en utbildad undersköterska utan erfarenhet 23 000 kronor i ingångslön från i Vimmerby kommun, enligt 2022 års lönenivå. 

Vimmerby Tidning har frågat Personalexpressen vad en undersköterska erbjuds i lön vid en anställning hos dem. 

– Lönerna beror helt på utbildningsnivå och erfarenhet och vilken typ av uppdrag som ska tillsättas. Så det är för många faktorer som spelar in för att kunna säga en siffra tyvärr, skriver Rasmus Östlund, affärsområdeschef hemtjänst, SÄBO och LSS, i ett mail. 

Är det inte risk för att era annonser kan tolkas som att jobben finns i Vimmerby kommun?
– Vi söker personal som kan arbeta på annan ort i landet primärt. Jag utgår från att det framgår i annonserna men om det inte gör det behöver jag prata med våra annonsansvariga, skriver Rasmus Östlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!