Företagare dömer ut kommunens agerande

Kommunens sätt att ge ränte- och amorteringsfritt lån för att säkra ett företag kvar i Vimmerby sågas - av näringslivet. Flera av företagarna anser att det är märkligt att kommunstyrelsen beviljas ansvarsfrihet.

Vimmerby2008-06-27 06:06

- Det är förvånande att kommunstyrelsen kan få ansvarsfrihet efter det här. Hade något sånt här skett i näringslivet hade det aldrig fungerat så, säger Bo Carlsson, vd för Frödinge Mejeri.

Rundkoll
Vår tidning har ringt runt till ett antal slumpmässigt utvalda företagare och företagsledare för att pejla deras syn på kommunens agerande när det gäller att ge amotersingsfritt och räntefritt lån i tio år för att genom det försäkra sig att företaget VTT med 70-talet arbetstillfällen stannar kvar i kommunen. En affär och en hantering som revisorerna ifrågasatt och givit kommunstyrelsen en "väldigt grov anmärkning" för. Likväl fick kommunstyrelsen ansvarsfrihet av fullmäktige i måndags.
- Märkligt, tycker Mikael Carlsson på RM-snickerier i Vimmerby.
- Det är en hel soppa det här, man kan inte vardagsrationalisera i ena änden och sedan ha öppet så pengarna rusar rakt ut i den andra. Då kan man verkligen undra över vad ansvar är, säger han.
Mikael Carlsson anser att hela frågan bottnar i att kommunen har för liten tillgång till industrimark.
- Därför tvingas man ta till mark som är fyra gånger så dyr att gräva ut mot vad man haft om man köpt mer mark i samband med Arla - och så höjer man skatten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om