Belönas av Bevara Vimmerby: Stort att få det här priset

Nu är det klart vem som föräras med årets byggnadsvårdsdiplom av föreningen Bevara Vimmerby. Det går till Kristina Lindelöf för hennes arbete med att både utveckla och bevara kulturlandskapet runt gården Ingebo.

Kristina Lindelöf,  Ingebo Hagar, får Bevara Vimmerbys byggnadsvårdsdiplom 2022 för sitt arbete med att både bevara och utveckla kulturlandskapet på gården.

Kristina Lindelöf, Ingebo Hagar, får Bevara Vimmerbys byggnadsvårdsdiplom 2022 för sitt arbete med att både bevara och utveckla kulturlandskapet på gården.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-05-05 14:32

– Jag är jättestolt och känner mig hedrad att bli en i den långa raden av värdig mottagare som fått den utmärkelsen tidigare, säger Kristina Lindelöf när Vimmerby Tidning når henne.

Hon är dock förvarande om att hon är årets mottagare och har fått motiveringen uppläst för sig. Så här lyder den:

Att bevara Vimmerby innebär också att skydda det kulturlandskap som omger staden i Astrid Lindgrens hembygd. Med mod, driftighet och stort engagemang har Kristina Lindelöf bevarat och utvecklat landskapet i Ingebo. Här driver hon framgångsrikt gården inom kulturturism genom sin djurhållning och markvård. Med sitt kretsloppstänkande är hon ett föredöme att hushålla med jordens resurser och skapa en hållbarare miljö.

– Den är så himla vacker. Först blev jag lite konfunderad och tänkte; har vi gjort så mycket med byggnaderna? Sen förstod jag att det är helheten med landskapet de syftar på och det känns ju jätteroligt, det har vi verkligen jobbat hårt med, säger hon.

Ingebo Hagar består förutom gårdsbyggnaderna och djuren också av vandringsleder genom hagar och skogsmark.

– I skogen finns tusenårig historia, i odlingslandskapet har människan ändrat vart efter. Vi menar att det går att utveckla landskapet och ändå ha förfädernas möda med sig.

Bevara Vimmerby kommer att dela ut priset på plats i Ingebo innan årsmötet i slutet av maj.

– Det känns stort att få det här priset.

Gården Ingebo har varit i släkten sen 1638. "Säkert längre, men 1638 har vi belägg för och ofta har den gått vidare i de kvinnliga leden och förutsättningarna för det är fortsatt goda med tre döttrar och två dotterdöttrar" säger Kristina Lindelöf.
Gården Ingebo har varit i släkten sen 1638. "Säkert längre, men 1638 har vi belägg för och ofta har den gått vidare i de kvinnliga leden och förutsättningarna för det är fortsatt goda med tre döttrar och två dotterdöttrar" säger Kristina Lindelöf.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!