Panelsamtalet anordnas på Vimmerby Camping den 11 december. "Ingen i Vimmerby med omnejd har passerat krisen som blivit auran kring kommunhuset. I ett panelsamtal kommer två tidigare kommunalråd tillsammans med nuvarande majoritet och opposition att samtala om nutiden och vägen framåt", står det i beskrivningen kring eventet. Deltar kommer bland annat de tidigare kommunalråden i Vimmerby, Micael Glennfalk och Ingela Nilsson Nachtweij göra. Hampus Weth Wolmeryd utlovar även deltagare från både majoritet och opposition, även om de namnen ännu inte är klara.
– Grunden ligger i att vi är med och arrangerar God morgon Vimmerby. Vi blev hastigt tvungna att ställa in den senaste där vi skulle fått lyssna på vårt nya kommunalråd. När det samtalet försvann, tillsammans med att det som varit en kris nästan blev en riksnyhetskris, kände vi att vi behöver få en förståelse i vad som händer.
Hampus Weth Wolmeryd menar att han tror att det finns ett stort behov för samtalet lokalt.
– Vi behöver de här samtalen för att få reda på vad som händer. Jag tror inte att det finns någon som har fullt grepp om det hela. Så vi vill vara med och hjälpa till att prata med det här, kanske komma med några godbitar på lösningar, men framför allt lyfta det.
Är samtalet aktuellt nu efter att majoriteten återförenats?
– Det som vi känner efter igår (torsdag) är att vi har en majoritet men det släpper inte krisen. Krisen finns kvar. Samtalen som vi har haft de sista månaderna försvinner inte tack vare att man har kommit tillbaka till sin gamla flamma. Jag tror nästan att det här samtalet blir ännu viktigare nu när vi har en ny-gammal majoritet igen.
Vad hoppas ni att samtalet ska leda till?
– Dels en ökad förståelse för vad det är som händer och dels få idéer om lösningar och hur det skulle kunna bli bra. Vi kommer kunna lösa krisen om vi gör det tillsammans. Det är många smarta människor som finns i stan.
Totalt finns det 50 åhörarplatser till samtalet men siffran kan komma att utökas om det blir en stor efterfrågan.
– Det är bara knappt två veckor bort. Blir det en jätterusch så får vi såklart titta på lösningar så att fler människor ska kunna ta del utav det.