Företagarnas viktigaste krav på kommunen

Fler bostäder och bättre lokal infrastruktur. Det är vad Företagarna i Vimmerby tycker att kommunen ska prioritera i första hand.

Fler bostäder. Det är företagarnas främsta uppmaning till kommunen. Utvecklingschefen Thomas Svärd instämmer och pekar på att mycket är på gång i det avseendet nu.

Fler bostäder. Det är företagarnas främsta uppmaning till kommunen. Utvecklingschefen Thomas Svärd instämmer och pekar på att mycket är på gång i det avseendet nu.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-06-01 18:00

Det framgår av svaren som drygt 90 företagare i Vimmerby kommun gett i en enkät som är en del inför årets rankning av företagsklimatet i kommunerna som blir klart i september.

Företagarnas samlade omdöme ligger i stort sett stilla, 3,13. Snittet för hela landet är 3,45.

Det företagarna helst vill att kommunen prioriterar är; fler bostäder. Efter det kommer den lokala infrastrukturen. Först på tredje plats kommer såna faktorer som bättre dialog mellan företagen och kommunen och snabbare handläggning.

– Mer bostäder handlar i grunden om underlätta att få rätt kompetens till företagen. Det spelar inte så stor roll om det snabb handläggning hos kommunen om vi inte har bra medarbetare i företagen. Allt hänger ihop och någonstans tror jag att bostäder är en början. Där lägger människor mycket tid och pengar och då är det viktigt för en kommun och företagen att det finns attraktiva bostäder det har vi från Företagarnas sida påtalat i 10-15 år, säger Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby.

Han tycker också att undersökningen inte visar den mest rättvisande bilden.

– De mätningar där man frågar de som verkligen haft med kommunen att göra är mer relevanta. Om det är som här 65 procent av de som svarar som haft ett eget ärende är det drygt 50 företagare, resten gör alltså en bedömning utifrån vad de tror, säger han.

Kommunens utvecklingschef Thomas Svärd ser också att det nu börjat hända en del på bostadsmarknaden.

– Vi har Vendledal, Kiosken och Nosshult på G, så det kan bli bra snurr till något positivt framåt, säger han.

Han pekar också på några punkter han tycker kommunen behöver arbeta mera med.

 – Dialogen mellan företagen och kommunen tjänstemän och politiker vill jag gärna ha upp, den ligger en bit under tre nu (2,63) säger han.

Där jobbar kommunen bland annat med regelbundna företagsbesök.

– Vi går igång nu igen i viss omfattning efter att det stannat av under coronautbrottet.

Det är stor skillnad mellan hur företagare och politiker bedömer företagsklimatet. När företagarna sätter 3,13 sätter politikerna 4,40.

– Vi är väldigt måna om näringslivet och ser satsningar som till exempel våra områden med företagstomter som viktiga åtgärder. Vi tycker att vi är en företagsvänlig kommun. Sen är det ofta få som svarar och kanske passar på att klaga, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det här är de åtgärder Företagarna vill att kommunen prioriterar. De gula staplarna avser Vimmerby kommun, de blå snittet för Sverige i sin helhet.
Det här är de åtgärder Företagarna vill att kommunen prioriterar. De gula staplarna avser Vimmerby kommun, de blå snittet för Sverige i sin helhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!