– Min mentor, Gösta Nilsson, startade det här bolaget 1996 ihop med Högsby Grus och Betong. Sedan så köpte min mentor ut Högsby Grus och Betong och blev ensam ägare fram till att Nybrogrus tog över (2012), berättar Johan Ekström, ansvarig driftledare på Geba Betong.
Under ett normalår producerar betongfabriken runt 10 000 kubik betong, men i år pekar allt mot att det blir rekord.
– I år så slår vi rekord, jag kan tänka mig att vi landar på 13 000 kubik.
Det betyder att omsättningen har ökat med drygt 50 procent. 2018 landade omsättningen på drygt 11 miljoner kronor, i år ser den ut att landa på 19 miljoner kronor.
– Nu har vi precis investerat i en betongpump för 3,5 miljon ungefär. Man vill gärna vara med i matchen om man räknar på jobb. En pump kan vara ganska avgörande för att få olika jobb.
Betongpumpen är mobil och gör det möjligt att pumpa betongen längre från bilen.
Med en uppsjö av olika recept blandar Ekström till den betong som efterfrågas, resten handlar mycket om planering och logistik.
– Vi tar emot beställningar från kunder, det är dels privatkunder och dels byggare. Just nu kör vi mycket betong till nya projekt i Västervik; simhallen, fängelset.
I Nybrogrus koncern finns företaget Berg Grus Sand Småland, som har sitt säte i Vimmerby. Robert Johansson är platschef och ansvarar över sju täkter som finns i norra delen av Kalmar län. Två finns utanför Vimmerby.
– Vi lastar ut ungefär runt 400 000 ton om året i alla de täkterna som vi har.
Förutom att leverera ballast till Geba så levererar man en mängd produkter till olika företag, kommuner och privatpersoner.
– Det är allt inom ballast, allt från det grova till det fina, berättar Johansson.
Förra året var ett bra år för företaget resultatmässigt. Men det kan variera.
–Mycket hänger på från år till år om det är några större projekt, är det något stort vägbygge så kan det ge jättestora volymer, sen nästa år kanske det inte alls är något.
Både Robert Johansson och Johan Ekström ser med intresse på hur 2021 kommer utveckla sig. Hittills har de inte känt av några effekter av coronapandemin.
– Vi har hela tiden sagt att 2020 trodde vi inte att vi skulle hinna märka så mycket, för många av de här större projekten som är stommen, de är redan upphandlade, klubbade och finansierade så därför märks det inte. Det är mer intressant hur 2021 kommer bli, där kommer vi att se mer effekt. Som det ser ut nu så kanske det inte blir lika stort tapp som man befarat, det känns ändå som det snurrar på bättre än förväntat, säger Johansson.
Vilka utmaningar finns det framåt?
– En långsiktig utmaning inför framtiden är ju att natursanden blir svårare att hitta och få tillstånd för, det finns ett miljömål att sandtäkter ska upphöra. Då måste den ersättas med krossad produkt och det är en viss skillnad att blanda med krossad produkt mot sand. Det är en riktigt långsiktig utmaning att ställa om betongindustrin till krossat material och ändå behålla kvalitén, säger Johansson.
– Den här fabriken är byggd för så längesen att lägger man i krossmaterial i maskineriet så staplar det sig på ett helt annat sätt, det blir svårare att få ner materialet till blandaren. När vi kommer dit så kan jag tänka mig att det blir ombyggnation, säger Ekström.