Företaget firar 25 år: "Behöver anställa"

Energihuset i Vimmerby firar 25 år. Ägaren Tom Lynbech har varit med sedan starten. "Det har varit mycket svett och tårar", säger han.

Personalen på Energihuset och RST Nordic Fönster från vänster: William Lynbech, Sonny Eriksson, Tom Lynbech och Ronny Eriksson.

Personalen på Energihuset och RST Nordic Fönster från vänster: William Lynbech, Sonny Eriksson, Tom Lynbech och Ronny Eriksson.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-07 06:00

Det var 1997 som Tom Lynbech startade Energihuset. Egentligen är det alltså 26 år sedan företaget grundades. Men förra året var det fullt upp och firandet uteblev. Det är istället 2023 som blir jubileumsår och det är också året då det kan det bli tal om nyanställningar. 

– Vi skulle nog behöva en eller två personer till, säger ägaren Tom Lynbech.

Han berättar om hur det hela började för 26 år sedan.

– Jag jobbade i pappas företag där vi höll på med isolering. 1992 utökade vi med kaminer för att få mer jobb och den biten ökade väldigt snabbt. 1997 var 80 procent av vår omsättning kaminer och då startade jag ett eget bolag.

Tom Lybeck beskriver åren med företaget som roliga och framgångsrika men periodvis också utmanande.

– 2008 bildade jag ett fastighetsbolag och byggde nytt på Sevedegatan, ett jätteprojekt som visade sig kosta det dubbla mot budgeterat. Det höll på att ta knäcken på mig faktiskt, jag lade allt jag ägde på det huset och det blev för mycket. Jag for in i den berömda väggen och mådde inte alls bra, säger han.

undefined
Tom Lynbech (till vänster) tänder en brasa i en av butikens många kaminer. Han driver Energihuset i Vimmerby med bland annat sonen William Lynbech som är anställd.

Efter några tuffa år kom en delägare kom in i företaget och kunde stötta upp ekonomiskt. Kompanjonen avled dock hastigt efter två år vilket blev nästa smäll för Tom Lynbech. 

– Jag har varit jäkligt nära att lägga ner företaget några gånger, men har alltid valt att fortsätta. Det här är mitt leverbröd som jag hållit på med sedan jag var 24 år. Det är en rolig och omväxlande bransch att vara i.

Tom Lynbech är utbildad energivägledare. 2014 flyttade Energihuset till nuvarande lokalen vid Vimmerbyallén, efter att fastigheten på Sevedegatan sålts.

2022 var ett händelserikt år och det blev det bästa året någonsin försäljningsmässigt. Med kraftigt stigande elpriser utbröt ett "kaminkaos" av sällan skådat slag då människor ville installera en alternativ värmekälla.

– När det var som mest intensivt hade jag 100 telefonsamtal och minst 20 kundbesök i butiken per dag. Jag har aldrig upplevt något liknande så länge jag haft företaget. Kaminbranschen säger att det har varit en uppstegring med ungefär 500 procent under 2022 jämfört med 2021. Första halvåret såg jag en ökning på 1,5 miljoner hos oss jämfört med föregående år, det med en omsättning på mellan 6,5 och 8 miljoner. 

undefined
Under 2022 såldes rekordmånga kaminer i spåren av skenande elpriser.

Förra året köpte Tom Lynbech också upp konkursdrabbade företaget Nordic Fönster i Vimmerby tillsammans med delägarna Sonny Eriksson och Ronny Eriksson. Företagen drivs helt fristående men delar lokal och personal, vilket ger många fördelar. 

– De båda delarna fungerar väldigt bra att kombinera eftersom Energihuset har mer säsong mot vinter och RST Nordic Fönster har mest på sommaren. I framtiden ser jag det inte som omöjligt med en ihopslagning av företagen.

Hur har branschen utvecklats under de här 25 åren?

– När vi började var fokus att få så mycket värme som möjligt, idag är kaminerna lika mycket en inredningsdetalj så det är mycket mer inriktad mot design. Men även förbränningstekniken har förbättrats otroligt mycket och det talas idag mycket mer om miljö och utsläpp, säger Tom Lynbech. 

Vad finns det för framtidsplaner?

– Förutom att anställa en eller två personer vore drömmen att köpa en egen lokal eller hitta en plats att bygga istället för att hyra. Samtidigt har vi ett suveränt läge där vi är nu, intill Vimmerbys mest trafikerade rondell.

William Lynbech och Tom Lynbech på Energihuset i Vimmerby.
William Lynbech och Tom Lynbech på Energihuset i Vimmerby.
Energihuset

Energihuset grundades 1997 och ägs av Tom Lynbech. Idag sysselsätter företaget totalt fem personer tillsammans med RST Nordic Fönster.

Energihusets verksamhete inriktad mot kaminer, värmepumpar, VVS och solceller. RST Noric Fönster säljer och monterar fönster, dörrar och garageportar, samt utför en del mindre snickeriarbeten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!