Vimmerbyföretag expanderar – har genomfört storköp

Bergs Timber AB växer och köper upp företag för hundratals miljoner. Samtidigt är läget tufft för verksamheten i Vimmerby.

Bergs Timber AB förvärvar Hedlunda Holding AB som har fabriker i Lycksele och Polen. Samtidigt slår konjunkturen mot verksamheten i Vimmerby.

Bergs Timber AB förvärvar Hedlunda Holding AB som har fabriker i Lycksele och Polen. Samtidigt slår konjunkturen mot verksamheten i Vimmerby.

Foto: Johanna Rotebäck, Bergs Timber

Vimmerby2023-06-29 10:28

Under torsdagen blev det offentligt att Bergs köper samtliga aktier i Hedlunda Holding AB. Företaget jobbar med möbeltillverkning. Vd och koncernchef Peter Nilsson var under dagen uppe i Lycksele för att prata med personalen i fabriken där. Via telefon kommenterar han förvärvet för Vimmerby Tidning. 

– Det känns väldigt bra. Det är så pass mycket omsättning nära 650 miljoner och 400 anställda. Så det är en rejäl grej, berättar han.

I ett pressmeddelande skriver företaget att "köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis uppgår till cirka 225 miljoner kronor och köpeskillingen för aktierna uppgår till 140 miljoner kronor."

Varför satsar ni på detta nu?

– Sedan vi sålde våra svenska sågverk så söker vi förvärv i träbearbetning och träförädling. Konjunkturen är på många sätt tuff nu, sågverken tjänar inga pengar, samma med hyvlerier. Men vi har ändå fönster och dörrar som fortsätter att gå bra både med orderingång och lönsamhet. Hedlunda tuffar på bra trots konjunkturläget. Så det här är ett sätt att bredda och säkra verksamheten, och växa. 

Bergs Timber AB hade tidigare sitt huvudkontor i Vimmerby, men förra året flyttade de till Stockholm. Dotterbolagen Bitus och Woodworks by Bergs har verksamhet i Vimmerby.

Hur påverkar förvärvet verksamheten i Vimmerby?

– Ingenting mer än att det stärker upp hela Bergs vilket är bra även för övriga verksamheten.

Hur går det för verksamheten i Vimmerby?

– Den är klart påverkad av nedgången i byggandet. Byggandet i Sverige har tappat oerhört mycket vilket påverkar rejält. Samtidigt har vi haft en bra utveckling för pellets i Fågelfors och Vimmerby påverkas mer direkt utav den. Det är olika cykler och vi vill bli mindre konjunkturkänsliga och inte bara påverkas av bygg. 

Är det på tal om varsel här?

– Nej, så tänker vi inte. Det kan vara att man rekryterar någon specialkompetens och att enskilda tjänster försvinner. Men inte på det hela. Nu har vi 15 00 anställda i Bergs. Av dem är det inte många i Vimmerby och Småland längre. Den stora delen är Lettland, Polen och England. 

Finns det risk för att ni kommer avveckla verksamheten i Vimmerby med tanke på att ni satsar mer utomlands?

– Nej vi vill utveckla alla delar. Det vore kul om vi kunde hitta något bra förvärv i Småland igen. Vi får se vad som händer framåt. 

Vad för förvärv skulle ni vara intresserade av?

– Det får jag återkomma om när det hänt i så fall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!