Stark start för kliniken i Vimmerby

Det har gått drygt ett halvår sedan vaccinationsföretaget Vaccinova öppnade sin klinik i Vimmerby. "Vi trodde det skulle bli bra, men så här bra var vi inte beredda på", säger vd:n Ulf Andersson och berättar att det redan nu är nya satsningar på gång i lokalerna.

"Det har kommit igång väldigt, väldigt bra och vi är otroligt glada för det", säger Vaccinovas vd Ulf Andersson. Här på bild med Alexandra Graf.

"Det har kommit igång väldigt, väldigt bra och vi är otroligt glada för det", säger Vaccinovas vd Ulf Andersson. Här på bild med Alexandra Graf.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-06-21 06:00

Vaccinova har verksamhet på 150 platser i Sverige och har tidigare år haft mottagning inne på Apotek Hjärtat i Vimmerby. Under vintern öppnade företaget en egen klinik på Norrtullsgatan. Enligt Ulf Andersson får kliniken nu i snitt 20-40 besök per dag.

– Det går jättebra. Eftersom vi har funnits så länge så har folk lärt sig att känna igen namnet och många kommer långväga för att besöka oss. Det är väldigt roligt att folk är så lojala i Vimmerby och det gör att vi kommer fortsätta satsa vidare på vår mottagning.

Vad kommer ni att satsa på?

– Vi kommer lägga till körkortstjänster. Man kommer kunna få det intyg som behövs för att förnya sitt körkortstillstånd för lastbil, taxi och buss hos oss. Det har vi haft mycket efterfrågningar på. Så minst en dag i månaden kommer vi ha en doktor på plats för att genomföra diabetestest, syntest och allmän hälsokontroll. Det är generellt jättesvårt att få tag i företag som erbjuder den tjänsten och folk måste ibland åka väldigt långt. Så vi tror att det kommer uppskattas och att folk kommer komma från stora områden.

Har ni den tjänsten på andra orter?

– Nej, det är bara i Vimmerby, så det blir premiärort. Vi vill erbjuda det här eftersom det varit en extrem uppslutning hittills. Så inom ett par veckor kommer körkortstjänsten bli bokningsbar. Vi tittar även på att börja med en hudmottagning och har fått frågor om DNA-tester, så det kan bli ett provprojekt i Vimmerby till hösten.

undefined
"Det är väldigt stora fina lokaler så helst skulle vi vilja erbjuda så mycket som möjligt för folks hälsa. Idag när regionerna drar ner och när det är strejk så blir folk mer och mer beroende av privat sjukvård och vi får fler och fler förfrågningar. Exakt hur det blir är oklart men klart är att vi kommer att satsa vidare på Vimmerby", säger Ulf Andersson.

Satsningarna innebär att företaget nu söker efter fler sköterskor.

– Ett par stycken till skulle vi definitivt ha nytta av.

Hur ser det ut med konkurrensen?

– I och med att folk har varit så lojala så har konkurrenterna lagt av med att komma hit. Annars brukar det komma bussar på sommaren som sedan försvinner. Är det för hård konkurrens med bussarna så kan man inte hålla på för då finns det inte tillräckligt med ekonomi att driva en klinik.

Vad har ni haft för utmaningar hittills?

– En sådan här satsning bygger på att folk kommer och det går fort att komma igång. På vissa platser har vi ibland tvingats lägga ner för att det tar för lång tid och blir för dyrt att vara kvar. Det kostar mycket att driva en vaccinklinik och utan kundunderlag går det inte. Men det är inte en risk i Vimmerby, här går det bättre än förväntat.

undefined
I slutet av 2023 öppnade Vaccinova en klinik på Norrtullsgatan i Vimmerby. Vaccination till gravida mot RS-virus är en av nyheterna hos mottagningen och fler satsningar kommer genomföras. Därför söker företaget efter fler sjuksköterskor. "Vi tänker att det borde finnas pensionerade sjuksköterskor som vill jobba lite extra så vi hoppas på att de hör av sig till oss", säger Ulf Andersson.
undefined
"Vi är intresserade av att få igång något i Hultsfred också för det är inte jättenära emellan. Vi har många som kommer till oss från Hultsfred och Målilla", säger Ulf Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!