Företagets annorlunda satsning – är först i hela Sverige

På gården Ingebo Hagar utanför Vimmerby levererades tidigare i juni en ny viktig komponent till gårdens verksamhet, "den rosa traktorn". Faktiskt världens första av sin sort med just denna lackering. "Extra roligt att ha en traktor som väcker uppseende", säger Kristina Lindelöf.

I samband med försäljningen av den rosa traktorn skänktes 10 000 kronor till cancerfonden. Från vänster: Lovisa Lindelöf, Kristina Lindelöf, Jörgen Blomberg och Mario Tesanovic, säljare på Axima Ab.

I samband med försäljningen av den rosa traktorn skänktes 10 000 kronor till cancerfonden. Från vänster: Lovisa Lindelöf, Kristina Lindelöf, Jörgen Blomberg och Mario Tesanovic, säljare på Axima Ab.

Foto: Pressbild

Vimmerby2024-06-26 06:00

När det var dags att byta ut den gamla trotjänaren på gården gick Kristina Lindelöf på Ingebo Hagar ut på marknaden för att se vem som var mest angelägen att sälja en rosa traktor. Valet föll på Axima AB i Vimmerby och märket New Holland T4.75. Att det ska vara just en rosa traktor är inte en tillfällighet. I samband med försäljningen skänks 10 000 kronor till bröstcancerfonden. 

– Vi hade en rosa traktor även innan. Det är en stor del till varför vi valt det. Det känns angeläget med pengar till forskning, kvinnor ska inte behöva insjukna eller dö i bröstcancer, säger Kristina Lindelöf. 

undefined
Getterna på gården vill ha löv levererat varje dag vilket är en av traktorns främsta sysslor.

Att ha en traktor som drar ögonen till sig är positivt ur fler perspektiv, menar Kristina. 

– Barn och besökare tycker ofta det är spännande med en rosa traktor. Det öppnar för diskussioner. Man kanske undrar varför den är rosa, och då kommer även bröstcancer på tal. På en sån här gård där vi har så mycket besökare är det extra viktigt att tänka på vad vi står för och vad vi sänder ut för signaler, fortsätter hon.

– Vi är bortsett från en dräng sedan 25 år bara kvinnor som driver och jobbar här på gården vilket också gör det lite extra roligt att ha en rosa traktor som väcker uppseende.

undefined
Traktorn på Ingebo Hagar är Sveriges första med Giro d'Italia-lackering.
undefined
Den är också världens första New Holland T4.75 med denna lackering.

Designen på traktorn är hämtad från Giro d'Italia, ett av de tre stora etapploppen inom cykelsporten i världen. Ledaren under loppet bär en rosa tröja. Traktormärket New Holland sponsrade loppet under 2022 där man lackerade omkring 30 traktorer. När förfrågan från Ingebo Hagar och Axima kom så lät man lackera ytterligare en traktor med samma design, den första i Sverige. Det är även världens första New Holland T4.75 men denna lackering. 

På gården används traktorn främst i djurhållningen för att köra fram foder, ploga snö eller underlätta andra sysslor. Medan vi pratar får Kristina en idé och utbrister:

– "Den rosa traktorn till er tjänst!" Kanske ska det finnas en möjlighet för personer att hyra tjänster av "den rosa traktorn", som att flytta grus, ris, köra hem jord, eller åka med gödsel från vår gård till en annan. Det hade varit kul, det känns nästan lite som stilen på något barnprogram mina döttrar tittade på som små, avslutar Kristina Lindelöf och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!