Det framgår av domen som meddelades i Kalmar tingsrätt på torsdagsförmiddagen.
Tingsrätten anser att Vimmerbybon, som hade en ledande position i det aktuella företaget på annan ort, lämnat falska och felaktiga uppgifter om värdet på företagets lager till styrelsen. Det innebar bland annat att företagets ekonomi framstod som betydligt bättre än vad den i själva verket var.
Enligt domen misstänkte flera anställda att värdet på lagret inte stämde, men det var först när en revisor gjorde en utredning som omfattningen uppdagades.
När de felaktiga uppgifterna om värdet på företagets lager och där av flera felaktiga bokslut uppdagades gjordes en ny värdering. Den visade att det verkliga lagervärdet låg närmare 60 miljoner kronor under det värde företagsledaren redovisat för sin styrelse.
Rättegången var omfattande och pågick i sju dagar vid tingsrätten i Kalmar och ett flertal personer som haft olika uppdrag i företaget, som numera har nya ägare, hördes under huvudförhandlingen.
Försvaret har lagt fram flera alternativa förslag till varför lagrets värde kan ha minskat. Exempelvis genom stölder eller att styrelsen velat ha ett lågt värderat lager inför en försäljning av bolaget. Det avfärdas av tingsrätten.
Tingsrätten anser dock inte att de 40 miljoner kronor som aktieägarna tillfört bolaget efter upptäckten beror på den tidigare företagsledarens agerande.
Däremot anser rätten att den största skadan som skett är att bolagets styrelse varit ovetande om de verkliga förhållandena i företagets ekonomi. Han döms därför för trolöshet mot huvudman. Rätten anser att brottet är grovt på grund av att det pågått i flera år.
Rätten ser inte att mannen haft för avsikt att skada bolaget, men menar samtidigt att han bör ha insett att hans agerande innebar att företaget drevs vidare utan att styrelsen var medveten om att verksamheten var olönsam.
Under ett av de tre år som tillvägagångssättet pågick kvitterade 50-åringen ut en bonus på drygt 200 000 kronor, grundad på de felaktiga boksluten.
Tingsrätten markerar i domen att mannen fick bonusen på felaktiga grunder, men anser samtidigt inte att den delen rör sig om något bedrägeri. Däremot anser man att bonusen ska betalas tillbaka till ett belopp om 90 000 kronor eftersom mannen betalat skatt på grundsumman.
Domen kan överklagas till hovrätten inom tre veckor.