– Jag har hobbyn att bestiga berg som en anledning att komma ut och träna, och har varit uppe på ett par toppar, dels i Alperna men också i Afrika. Nu tyckte jag att det var dags med en ny världsdel, säger Marcus Hamlin.
Berget som Hamlin planerar att bestiga under hösten, Andernas Aconcagua, har sin högsta topp på nästan sjutusen meters höjd. Han åker dit i slutet av november och blir borta i nästan en månad.
Blir det att jobba från bergstoppen?
– Lite svårt blir det att jobba därifrån, men som tur är har jag duktiga medarbetare som tar över här hemma medan jag är borta.
Hur tränar man för en sån här sak?
– Det blir mycket styrketräning och att gå och springa med ryggsäck med vikter, många timmar.
Uppdraget tar han sig an tillsammans med sex andra svenskar, plus två svenska guider.
Känns det som en utmaning eller en baggis?
– Det är absolut en stor utmaning, berget är det högsta som finns utanför Himalaya. Det kommer vara svinkallt och toppen är känd för att vara jätteblåsig. Det är ingen teknisk klättring så, utan mer avancerad trekking, så det är mer klimatet och höjden som är utmaningen.
Finns det några risker med en sån här klättring, mer än att man blir väldigt kall?
– Det går ju att förfrysa kroppsdelar såklart. Sen finns det alltid en risk för höjdsjuka om man inte lyssnar på kroppen och gör saker och ting på rätt sätt med acklimatisering och liknande. Det är därför jag reser med en grupp, för då kan man hålla lite koll på varandra.
Berget Aconcagua ingår i det som brukar kallas för Seven summits, de sju högsta topparna i respektive världsdel. Marcus Hamlin har sedan tidigare bestigit Mont Blanc i Europa och Kilimanjaro i Afrika, och beskriver den här utmaningen som nästa naturliga steg i en strävan att beta av listan.
Fram till avfärd hoppas Hamlin på att vara fortsatt frisk så att han kan träna på som han gör i dagsläget. Det är ungefär sex veckor kvar tills han åker och hittills (peppar, peppar) går förberedelserna enligt plan.
– Jag har ju ett antal veckor kvar, men jag skulle ändå säga att formen är hyfsad i dagsläget. Kan jag bara fortsätta träna som tänkt tror jag att fysiken håller.
Du kallar dig själv för en amatöralpinist?
– Det har hänt att jag gjort lite skämtsamt sådär. Jag tar mig inte på så stort allvar, så med betoningen på amatör då kanske, säger Hamlin och skrattar.