Företagsprofil från Vimmerby skänker 15 miljoner

Tack vare en donation på 15 miljoner kronor har det öppnats ett nytt forskningscentrum vid Linköpings universitet. Kvinnan bakom satsningen är den lokala företagsprofilen Ingrid Asp – som tidigare har ägt metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi.

Ingrid Asp var på plats och invigde det nya forskningscentret i Linköping. Satsningen hyllas av både forskare och professorer.

Ingrid Asp var på plats och invigde det nya forskningscentret i Linköping. Satsningen hyllas av både forskare och professorer.

Foto: Linköpings universitet

Vimmerby2023-08-30 12:00

15 miljoner kronor!?

Ja, så mycket pengar har Ingrid Asp skänkt till den nya jättesatsningen i Linköping. Det är tredje gången på 2000-talet som den tidigare Ljunghäll-ägaren skänker en stor summa pengar till medicinsk forskning vid universitet.

Redan 2005 inrättade hon en stiftelse som innebar att LiU kunde rekrytera en professor i njurmedicin. Nu breddas det arbetet.

undefined
"Vi har en åldrande befolkning och i utvecklingsländer har man ofta inte råd med dialys. Då blir det förebyggande arbetet ännu viktigare", säger Annette Bruchfeld, överläkare och professor i njurmedicin.

"Ingrid Asp centrum för njurmedicinsk forskning" är namnet på den nya avdelningen som invigdes tidigare i veckan. Flera forskare och professorer var på plats och de belyste betydelsen av den här satsningen.

– Njurforskning är gravt underfinansierad med tanke på hur vanliga sjukdomarna är. Ungefär tio procent av befolkningen drabbas. År 2040 räknar man med att njursvikt är den femte vanligaste dödsorsaken i världen om vi inte kan hejda utvecklingen, säger överläkaren Annette Bruchfeld i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Det finns enormt mycket kvar att forska på. Det nya forskningscentret ger oss möjlighet att komma närmare lösningar på många nutida och framtida problem.

undefined
Det är tredje gången på 2000-talet som Ingrid Asp donerar en stor summa pengar till medicinsk forskning vid Linköpings universitet.

Ingrid Asp och hennes familj bodde i Vimmerby kommun och ägde Ljunghäll i Södra Vi fram till 2004. Då såldes företaget och vinsten blev betydande.

Hon är i dag 87 år gammal och bor i Västervik. I tidigare intervjuer har Ingrid berättat att det var hennes personliga erfarenheter av njursjukdom inom familjen som låg bakom valet att börja donera pengar till Linköpings universitet.

"Så många fler skulle kunna göra en insats genom att skänka pengar till forskning som de vill stödja. Men när det kommer till medicinsk forskning tror jag det är först när man själv drabbas som man kommer på tanken att bidra. Innan dess är det nog inget man tänker på i vardagen", sa hon 2018.

undefined
Nu ska det rekryteras flera personer till det nya forskningscentret.

Diskussionerna om ett njurmedicinskt centrum har pågått i cirka 1,5 år.

– Den nya satsningen sker helt på Ingrids initiativ. Hon har verkligen ett stort hjärta och gör det här utan några motkrav. Sedan starten 2005 har hon donerat 35 miljoner kronor till Linköpings universitet och det är pengar som har förvaltats på ett bra sätt och ökat i värde, säger John Bjerker, ordförande för "Ingrid Asps stiftelse för njurmedicinsk forskning", till Vimmerby Tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!