Nytt regeringsuppdrag för företagsprofilen från Vimmerby

”Det är inte ok att ett företag som har verksamhet i tre-fyra olika kommuner bedöms på tre-fyra olika sätt.” Det säger näringslivsprofilen och tidigare landshövdingen Kristina Alsér, Vimmerby, som utsetts av regeringen att leda det nya Förenklingsrådet, som ska ge förutsättningar till ”mer verkstad” i näringslivet.

Kristina Alsér, Locknevi, har fått ordförandeposten i nya Förenklingsrådet, där uppdraget är, något förenklat, att göra vardagen enklare för företagen. "Jag är imponerad över att en del företagare orkar".

Kristina Alsér, Locknevi, har fått ordförandeposten i nya Förenklingsrådet, där uppdraget är, något förenklat, att göra vardagen enklare för företagen. "Jag är imponerad över att en del företagare orkar".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-07-14 07:00

Kristina Alsér, Vimmerby, ansvarade för den statliga utredningen om regelförenkling i näringslivet (2021). Sedan några veckor har hon ett nytt tungt uppdrag som ordförande i det nya Förenklingsrådet. 

Om hon och de andra ledamöterna ska hitta förslag som gör vardagen för små och stora företag lite enklare, så är jobbet som väntar allt annat än enkelt.

– Ett drömuppdrag, men det är oerhört utmanande, då det finns så mycket förväntningar. Det kan låta tråkigt, men först gäller det för oss att bygga en stabil organisation och en robust struktur. Vi måste ta emot tankar, idéer och framförallt case, för att veta vad det är som förkrångligar på ett hanterbart sätt. Vi vill ha en dialog med dem vi är till för, men måste också ha någon form av begränsning, så man inte kan skicka in vad som helst. För att vaska trender kommer vi bland annat att ta hjälp av AI.

Rådet samlar in och överlämnar förslag på regelförändringar till regeringen, som sedan tar beslut om lagändring. Och det finns hur mycket som helst att sätta tänderna i.

– Regler är ju från det pyttelilla till det stora och krångliga och det är inte alldeles enkelt heller, det är mycket som ska vägas in. 

Är det något som återkommer ofta, i de kontakter ni hittills haft med näringslivet?

– Att man kan bli både bemött och bedömd på olika sätt i olika delar av landet. Vårt nationella förenklingsråd kanske ska brytas ner till kommunala förenklingsråd. En regel i sig behöver inte vara fel, det handlar om hur den tolkas – och hur olika den tolkas. Där behöver vi hitta ett smartare sätt.

Vad kan tolkas olika?

– Det kan vara inspektioner som görs på olika sätt och bedöms på olika sätt, avgifter som ser olika ut. Det är inte ok att ett företag som har verksamhet i tre-fyra olika kommuner bedöms på tre-fyra olika sätt. 

Vad händer om ni gör ett riktigt bra jobb?

– Då kommer näringslivet att kunna fokusera på kärnverksamheten, det vill säga den affärsidé man har, man kommer att kunna utveckla sitt företag och ägna sig åt det företagen ska. Vi kommer att spara tid och pengar och förhoppningsvis också öka förståelsen för vad näringslivet bidrar till i vår välfärd. 

Vad är Förenklingsrådet?

Förenklingsrådet är ett särskilt beslutsorgan vid Tillväxtverket. Ordförande är Kristina Alsér och ledamöter är Christer Östlund, expert på regelförbättring på Svenskt Näringsliv, och Erik Östman, expert inom regelförenkling på Företagarna, samt ersättaren Andrea Femrell, vd för Näringslivets Regelnämnd. Ytterligare ett par ledamöter kommer att utses av regeringen inom kort. Rådet ska föreslå hur befintliga svenska regelverk kan förenklas och lämna förslag på andra åtgärder som ska göra det lättare för företag att följa regelverken. Arbetet ska främja svensk konkurrenskraft, innovation och nya affärsmodeller. Samtliga förordnanden gäller från och med den 5 juni 2024 till och med den 5 juni 2026. Regeringen har avsatt 10 miljoner kronor per år till rådet och dess kansli.

Källa: tillvaxtvarket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!