Nytt regeringsuppdrag för företagsprofilen frÄn Vimmerby

”Det Ă€r inte ok att ett företag som har verksamhet i tre-fyra olika kommuner bedöms pĂ„ tre-fyra olika sĂ€tt.” Det sĂ€ger nĂ€ringslivsprofilen och tidigare landshövdingen Kristina AlsĂ©r, Vimmerby, som utsetts av regeringen att leda det nya FörenklingsrĂ„det, som ska ge förutsĂ€ttningar till ”mer verkstad” i nĂ€ringslivet.

Kristina Alsér, Locknevi, har fÄtt ordförandeposten i nya FörenklingsrÄdet, dÀr uppdraget Àr, nÄgot förenklat, att göra vardagen enklare för företagen. "Jag Àr imponerad över att en del företagare orkar".

Kristina Alsér, Locknevi, har fÄtt ordförandeposten i nya FörenklingsrÄdet, dÀr uppdraget Àr, nÄgot förenklat, att göra vardagen enklare för företagen. "Jag Àr imponerad över att en del företagare orkar".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-07-14 07:00

Kristina AlsĂ©r, Vimmerby, ansvarade för den statliga utredningen om regelförenkling i nĂ€ringslivet (2021). Sedan nĂ„gra veckor har hon ett nytt tungt uppdrag som ordförande i det nya FörenklingsrĂ„det. 

Om hon och de andra ledamöterna ska hitta förslag som gör vardagen för smÄ och stora företag lite enklare, sÄ Àr jobbet som vÀntar allt annat Àn enkelt.

– Ett drömuppdrag, men det Ă€r oerhört utmanande, dĂ„ det finns sĂ„ mycket förvĂ€ntningar. Det kan lĂ„ta trĂ„kigt, men först gĂ€ller det för oss att bygga en stabil organisation och en robust struktur. Vi mĂ„ste ta emot tankar, idĂ©er och framförallt case, för att veta vad det Ă€r som förkrĂ„ngligar pĂ„ ett hanterbart sĂ€tt. Vi vill ha en dialog med dem vi Ă€r till för, men mĂ„ste ocksĂ„ ha nĂ„gon form av begrĂ€nsning, sĂ„ man inte kan skicka in vad som helst. För att vaska trender kommer vi bland annat att ta hjĂ€lp av AI.

RÄdet samlar in och överlÀmnar förslag pÄ regelförÀndringar till regeringen, som sedan tar beslut om lagÀndring. Och det finns hur mycket som helst att sÀtta tÀnderna i.

– Regler Ă€r ju frĂ„n det pyttelilla till det stora och krĂ„ngliga och det Ă€r inte alldeles enkelt heller, det Ă€r mycket som ska vĂ€gas in. 

Är det nĂ„got som Ă„terkommer ofta, i de kontakter ni hittills haft med nĂ€ringslivet?

– Att man kan bli bĂ„de bemött och bedömd pĂ„ olika sĂ€tt i olika delar av landet. VĂ„rt nationella förenklingsrĂ„d kanske ska brytas ner till kommunala förenklingsrĂ„d. En regel i sig behöver inte vara fel, det handlar om hur den tolkas – och hur olika den tolkas. DĂ€r behöver vi hitta ett smartare sĂ€tt.

Vad kan tolkas olika?

– Det kan vara inspektioner som görs pĂ„ olika sĂ€tt och bedöms pĂ„ olika sĂ€tt, avgifter som ser olika ut. Det Ă€r inte ok att ett företag som har verksamhet i tre-fyra olika kommuner bedöms pĂ„ tre-fyra olika sĂ€tt. 

Vad hÀnder om ni gör ett riktigt bra jobb?

– DĂ„ kommer nĂ€ringslivet att kunna fokusera pĂ„ kĂ€rnverksamheten, det vill sĂ€ga den affĂ€rsidĂ© man har, man kommer att kunna utveckla sitt företag och Ă€gna sig Ă„t det företagen ska. Vi kommer att spara tid och pengar och förhoppningsvis ocksĂ„ öka förstĂ„elsen för vad nĂ€ringslivet bidrar till i vĂ„r vĂ€lfĂ€rd. 

Vad Àr FörenklingsrÄdet?

FörenklingsrĂ„det Ă€r ett sĂ€rskilt beslutsorgan vid TillvĂ€xtverket. Ordförande Ă€r Kristina AlsĂ©r och ledamöter Ă€r Christer Östlund, expert pĂ„ regelförbĂ€ttring pĂ„ Svenskt NĂ€ringsliv, och Erik Östman, expert inom regelförenkling pĂ„ Företagarna, samt ersĂ€ttaren Andrea Femrell, vd för NĂ€ringslivets RegelnĂ€mnd. Ytterligare ett par ledamöter kommer att utses av regeringen inom kort. RĂ„det ska föreslĂ„ hur befintliga svenska regelverk kan förenklas och lĂ€mna förslag pĂ„ andra Ă„tgĂ€rder som ska göra det lĂ€ttare för företag att följa regelverken. Arbetet ska frĂ€mja svensk konkurrenskraft, innovation och nya affĂ€rsmodeller. Samtliga förordnanden gĂ€ller frĂ„n och med den 5 juni 2024 till och med den 5 juni 2026. Regeringen har avsatt 10 miljoner kronor per Ă„r till rĂ„det och dess kansli.

KĂ€lla: tillvaxtvarket.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!