Kristina Alsér, Vimmerby, ansvarade för den statliga utredningen om regelförenkling i näringslivet (2021). Sedan några veckor har hon ett nytt tungt uppdrag som ordförande i det nya Förenklingsrådet.
Om hon och de andra ledamöterna ska hitta förslag som gör vardagen för små och stora företag lite enklare, så är jobbet som väntar allt annat än enkelt.
– Ett drömuppdrag, men det är oerhört utmanande, då det finns så mycket förväntningar. Det kan låta tråkigt, men först gäller det för oss att bygga en stabil organisation och en robust struktur. Vi måste ta emot tankar, idéer och framförallt case, för att veta vad det är som förkrångligar på ett hanterbart sätt. Vi vill ha en dialog med dem vi är till för, men måste också ha någon form av begränsning, så man inte kan skicka in vad som helst. För att vaska trender kommer vi bland annat att ta hjälp av AI.
Rådet samlar in och överlämnar förslag på regelförändringar till regeringen, som sedan tar beslut om lagändring. Och det finns hur mycket som helst att sätta tänderna i.
– Regler är ju från det pyttelilla till det stora och krångliga och det är inte alldeles enkelt heller, det är mycket som ska vägas in.
Är det något som återkommer ofta, i de kontakter ni hittills haft med näringslivet?
– Att man kan bli både bemött och bedömd på olika sätt i olika delar av landet. Vårt nationella förenklingsråd kanske ska brytas ner till kommunala förenklingsråd. En regel i sig behöver inte vara fel, det handlar om hur den tolkas – och hur olika den tolkas. Där behöver vi hitta ett smartare sätt.
Vad kan tolkas olika?
– Det kan vara inspektioner som görs på olika sätt och bedöms på olika sätt, avgifter som ser olika ut. Det är inte ok att ett företag som har verksamhet i tre-fyra olika kommuner bedöms på tre-fyra olika sätt.
Vad händer om ni gör ett riktigt bra jobb?
– Då kommer näringslivet att kunna fokusera på kärnverksamheten, det vill säga den affärsidé man har, man kommer att kunna utveckla sitt företag och ägna sig åt det företagen ska. Vi kommer att spara tid och pengar och förhoppningsvis också öka förståelsen för vad näringslivet bidrar till i vår välfärd.