Förfalskade underskrift – sålde kommunbons lastbil

En man i Vimmerby kommun ska ha upptäckt att han lastbil sålts. Utan hans vetskap. "Någon har förfalskat målsägarens underskrift för att göra ett ägarbyte på en lastbil", säger polis Eva-Lotta Hermansson Truedsson. Händelsen är inte helt ovanlig, hos Transportstyrelsen finns hundratals ärenden där någon bestrider registrering.

En kommunbo ska ha förlorat sin lastbil. Det genom att någon förfalskade hans underskrift och gjorde ett ägarbyte.

En kommunbo ska ha förlorat sin lastbil. Det genom att någon förfalskade hans underskrift och gjorde ett ägarbyte.

Foto: Jessica Gow / TT, Erik Simander/TT, Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2023-08-03 20:00

Polisen har fått in en anmälan om urkundsförfalskning. Målsägaren är i 35-årsåldern. 

– Han berättar att han skulle sälja lastbilen och när han sedan kontaktar Transportstyrelsen får han veta att de redan fått in papper med hans underskrift. Ett ägarbyte av lastbilen har således genomförts. Men det är inte han själv som har gjort detta. Någon har förfalskat hans underskrift, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Händelsen ska ha ägt rum mellan 5 juli till 18 juli. 

Kan han få tillbaka sin lastbil?

– Jag kan inte säga hur juridiken bestämmer i det här fallet. Det står att det inte kommer att inledas en polisundersökning. Utan det står att det är uppenbart att brottet inte går att utreda, då det inte går att identifiera gärningsman eftersom stödbevisning saknas. Kommer det nya uppgifter kan ärendet återupptas. Det är för lite att gå på helt enkelt. 

Hos Transportstyrelsen berättar kommunikatör Petra Engvall via mejl att Transportstyrelsen kan i vissa fall pröva vem som ska stå som registrerad som ägare av ett fordon i vägtrafikregistret. 

"Men det är då enbart registreringen vi prövar, inte vem som faktiskt äger fordonet. Ägarskapet får avgöras i allmän domstol, med tingsrätten som första instans. Transportstyrelsen prövar inte heller äktheten i underskrifter på en anmälan om ägarbyte, en eventuell urkundsförfalskning får utredas av polis och åklagare", skriver hon. 

Hur vanligt är det att någon förfalskar en underskrift och gör ett ägarbyte?

 "När det gäller omprövningsärenden där någon bestrider en registrering och uppger att man inte har köpt eller sålt ett fordon där ett ägarbyte har registrerats kan vi se att det diariefördes 384 ärenden under 2022. Vi har ingen statistik över hur många av dessa som gäller påstådd urkundsförfalskning eller att fordonet sålts utan personens medgivande eller vetskap".

Vad är det som krävs för att en registrering ska omprövas?

"I en utredning av vem som ska vara införd som registrerad ägare tar vi bland annat ställning till om anmälan varit fullständig. Efter kommunicering med berörda parter kollar vi om de uppgifter som parterna lämnar gör att det starkt kan ifrågasättas att anmälan har varit korrekt".

Transportstyrelsen har flera hundra ärenden där ägarbyte bestrids.
Transportstyrelsen har flera hundra ärenden där ägarbyte bestrids.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!