Författare, veteraner och original på kyrkogården

Allhelgonaveckan är en tid då många besöker sina nära och käras gravplatser på Vimmerbys kyrkogård. Under torsdagen fick Vimmerbys konfirmander lära sig mer om kyrkogården och dess gravar.

Cecilia Nälgård visade runt Vimmerbys konfirmander i en Allhelgonavandring under torsdagen.

Cecilia Nälgård visade runt Vimmerbys konfirmander i en Allhelgonavandring under torsdagen.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-10-29 17:18

– Det är mängder, jag kan inte säga hur många. Jag kan inte uppskatta ens, men det är många iallafall, säger Cecilia Nälgård, kyrkogårdsvaktmästare, som svar på frågan om hur många som gör ett besök under Allhelgonaveckan. 

På den drygt åtta fotbollsplaner stora kyrkogården i Vimmerby finns det tusentals gravar.

– Det finns dryga 3000 gravplatser men det är över 7000 som är gravsatta - för man kan ju vara fler än en i en grav, säger Nälgård.

Kyrkogården delas in i kvarter. I ett vanligt kvarter begravs både kistor och urnor för de som kremerats. Vissa kvarter är rena urn-kvarter och där begravs endast personer som kremerats. På askgravplatsen grävs också urnor ner och personen får en liten skylt. I minneslunden grävs urnorna ner helt anonymt.

Håkan Perniel, komminister, prästvigdes 1990 och då började han märka en skillnad i att fler och fler ville kremeras istället för att jordbegravas.

– Första delen av 90-talet så var det mestadels jordbegravning, sedan mot andra hälften och in på 2000-talet så blev det mer urngravar istället, säger han. 

På Vimmerby kyrkogård finns en del "kända" personer begravda. Astrid Lindgren är den mest välkända. Men här hittar man också flera gravar som har koppling till hennes berättelser, bland annat finns Astrids barndomsvän som är förebilden för karaktären "Madicken" begravd här. Inspirationen till "Bröderna Lejonhjärta" går också att finna på kyrkogården.

– Här gick Astrid förbi när hon var ung och fick se det här järnkorset där det står ”de späda bröderna Johan Magnus och Achates Phalen, döde 1860”. De här bröderna dog när de va åtta och tio år gamla i något som hette rödsot, det är dysenteri, berättar Nälgård och fortsätter:

– På baksidan av det här korset så står det ”Kristus är vårt lif, döden är vår vinning”. 

En annan välkänd Vimmerbykaraktär är originalet "Kruse". Hans gravplats är utmärkt med ett enkelt träkors.

– Han hette Axel Hörberg men kallades för Kruse, alla visste vem Kruse var då. Han har bara ett enkelt kors men det lustiga är att det är någon som kommer hit för det är alltid planterat på graven, men vi har aldrig sett någon, säger Nälgård. 

En veteran från första världskriget finns också begravd på kyrkogården. På gravstenen står det; V.W.W.I USA, vilket betyder "Veteran of World War I". 

Under All Helgona helgen lyses kyrkogården upp av många gravljus.
Under All Helgona helgen lyses kyrkogården upp av många gravljus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!