Per Helge, nu bosatt i Västerfärnebo, har än en gång landat i hembygden i Småland. Genrer har växlat genom decenniers heltidsförfattande, den här gången blev det poesi. Boken Folksånger släpptes i våras.
– För allt flera av oss är landsbygden som liv och miljö något som med god fart är på väg in i glömska. Det är inte den litteratur flest rusar till, men det är mitt val. Kanalerna att nå ut har begränsats de senaste åren.
Pandemin har påverkat hela bokbranschen – från förlag till författare. Att ge ut på eget förlag kräver kontakt med bibliotek och bokhandlare.
– Jag står för kostnaderna själv och är i praktiken min egen pr-chef. Nu har möten och bokade uppläsningar skjutits upp. Alla i kulturbranschen drabbas, och alla har vi dragit samma erfarenhet. Att kontakten med publik är viktig. Man bara låtsas att allt börjar om, när det här släpper.
Han har valt att inte "stångas om stöd".
– Jag har ändå min pension, jag vet att det finns författare som har det riktigt knapert. Däremot finns ordinarie stipendier att söka, och det gör jag så länge jag är aktiv.
Och aktiviteten har inte avstannat för Per Helge, född 1945.
– Jag blir själv lite förvånad när jag inser att jag skrivit så många böcker. Men varje gång är det att börja på ny kula och känner jag mig själv rätt kommer det jag har i bakhuvudet att bli en 26:e bok. Även den med lokal anknytning.