Niklas vill inge hopp med nya boken

Under förra veckan släpptes Kindabördiga Niklas Ekdals bok "Hur vi levde", där han vill inge hopp till läsarna i en tid där vi påverkas mycket av omvärldsläget. Här berättar han om början på sin karriär hos Vimmerby Tidning, hans liv i allmänhet och varför han tror att vi bör positivtolka vår tillvaro mer i Sverige.

Niklas Ekdal arbetade till och från på Vimmerby Tidning under 80-talet, nästan hela 90-talet på Expressen och nästan hela 00-talet på Dagens Nyheter.

Niklas Ekdal arbetade till och från på Vimmerby Tidning under 80-talet, nästan hela 90-talet på Expressen och nästan hela 00-talet på Dagens Nyheter.

Foto: Pressbild DN/Vimmerby Tidning

Vimmerby2022-09-29 18:00

Under förra veckan lanserades Niklas Ekdals bok "Hur vi levde" som är en fristående uppföljning på "Hur jag dog", där han beskriver hur han hamnade i en depression efter en olycka och hans väg tillbaka.

I denna bok skriver han om Sverige, om en allmän oro i samhället, på grund av omvärldsläget och utmaningar i landet, tillsammans med att vilja inge hopp.

undefined
Niklas Ekdal har bott i Stockholm i drygt 35 år men har fina minnen från sin uppväxt i Kinda.

– Jag vill ändå erkänna och problematisera men också att vi ser hur fantastiskt Sverige är. När det är lite deppigt vill jag påminna om det.

Niklas Ekdal kommer från Kinda och som 19-åring på 80-talet började han sommarjobba hos Vimmerby Tidning. Både i boken och i intervjun med Vimmerby Tidning lyfter han hur den tiden präglade honom. Särskilt när han som ung fick möjlighet att intervjua Astrid Lindgren vid flera tillfällen.

I ett av alla samtalen med Astrid Lindgren sa hon följande till honom:

"När allt känns som ett elände kan det bara bli bättre. Tänk på Dantes inferno. Från skärselden till paradiset. Alternativet vore ju om livet och sagorna löpte åt andra hållet, så kan det inte vara".

Hur påverkade de orden dig?

– Jag kanske inte riktigt förstod vem Dante var då, det var många år senare när jag läste litteraturvetenskap. Sen dess har orden kommit att bli mer viktiga.

Han menar att orden blev betydelsefulla för honom personligen i sitt arbete att må bättre – sen blev det något större.

– Dante är utgångpunkten i denna boken, så jag kan på något sätt säga att hon sådde ett frö.

Niklas Ekdal syftar på att vägen ut ur Dantes inferno, tillika livets svårigheter, kan vara genom kärlek.

– Det beror på vad man lyfter fram. I viss utsträckning kan vi välja hur vi mår och ser på det hela. Vi behöver vara förlåtande mot oss själva, varandra och Sverige.

undefined
Niklas Ekdal och hans kusin Lennart Ekdal var programledare för samhällsprogrammet Ekdal och Ekdal under åren 2019 till 2020. Här i studion syns Niklas Ekdal i intervju med före detta finansminister för Moderaterna, Anders Borg.

Han arbetade till och från på Vimmerby Tidning under 80-talet och ser med värme tillbaka på den tiden.

– Det lärde mig nästan allt jag kan, skrattar han.

Även om han inte besöker Kinda lika ofta längre menar han att den platsen, tillsammans med Vimmerby och Linköping är hans bakgrund.

Niklas Ekdal har både arbetat på Expressen och Dagens Nyheter, drygt tio år på vardera. I dag är han frilansare, där allt från skrivande, tv och föreläsningar ingår.

Han har skrivit nio böcker och 2016 skrev han "Hur jag dog", där han öppet skriver om den psykiska ohälsan han led av efter en olycka ett par år tidigare.

Varför har du valt att vara så pass öppen om det?

– Jag har funderat mycket på det, normalt är jag rätt privat av mig men kom fram till att det kanske är värt att berätta om. Det finns en poäng i att visa att det kan hända vem som helst. Har man varit en lite synlig person i media, kan folk tro att man är stabil och lyckad. Att berätta kan hjälpa folk, för det är allmänmänskligt.

undefined
Under den senare delen av 80-talet var han i Mellanöstern på flera uppdrag som stadsredaktör, en roll han fick efter sin journalisterfarenhet och utbildning till reservofficer.

Han fick en hjärnskakning och efter en tid drabbades han av depression. Nu flera år efter att ha blivit frisk och efter att han gav ut boken har han förstått att det inte är ovanligt att drabbas av psykisk ohälsa efter ett skalltrauman.

– Jag har varit i kontakt med tusentals som har berättat sina personliga historier. Kroppen och hjärnan hänger ju ihop. Det är alltid jobbigt att erkänna sin svaghet men man har mycket att vinna på att prata med folk.

Personligt

Niklas Ekdal:

Ålder: 61 år.

Familj: Partnern Cecilia och de tre vuxna barnen Leon, Olga och Dino.

Bor: Stockholm sedan drygt 35 år. Kommer ursprungligen från Kinda kommun.

Aktuell med: Gav ut "Hur vi levde" i slutet av september i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!