Författarparet Helena Egerlid och Jens Fellke från Rumskulla har givit ut ett tiotal böcker och stod även bakom dokumentären Bragden som sändes i SVT. Den avhandlade historien om det svenska pingisundret som 1989 lyckades riva den kinesiska muren genom att vinna lag-VM-finalen med 5-0.
– Innan dess hade jag skrivit boken om J-O Waldner och efter dokumentären kände vi att det fanns ett hål att fylla när det gäller historien om Jörgen Persson. Han är en otroligt stor idrottsman och det finns många andra som inte håller samma kaliber som det skrivits bok om. Jörgen har dessutom varit positiv till projektet från början och varit väldigt kul och enkel att jobba med, säger Jens Fellke.
Att sammanfatta en karriär som pingisspelare som började när Jörgen var sex år och i viss mån pågår än idag är dock inte lätt. Lägg därtill en meritlista som innehåller 11 VM-medaljer, 15 EM-medaljer samt deltagande i sju OS så förstår man att det inte är lätt att sålla i materialet.
– Det är ett väldigt omfångsrikt material vi har att jobba med så man får sikta in sig på det väsentliga. Vi har gjort många intervjuer med Jörgen och människor omkring honom. Vi har tittat på gamla matcher och gått igenom och analyserat dem. Länsat arkiv med urklipp och foton. Målet är att sätta ihop en historia som inte varit känd sedan tidigare och det kan man göra just i form av en bok, säger Jens Fellke som vill att det ska bli en bok för den bredare massan.
– Där är Helena till stor hjälp. Hon ser till att jag och Jörgen inte nördar ner oss för mycket i pingisen. Dessutom skriver hon delar av boken som inte berör sporten. Sedan är Jörgen väldigt delaktig i processen och vi har kontakt så gott som dagligen.
Jens Fellke tillhörde själv sverigeeliten i pingis på 1980-talet och fick på nära håll se spelare som J-O Waldner och Mikael Appelgren slå igenom. Jörgen Persson kom han också i kontakt med i ett tidigt skede.
– Jag bodde i Stockholm på den tiden, men hade släktingar i Halmstad där Jörgen höll till så jag tränade en del med honom tidigt. Ett specifikt minne jag har av att spela mot Jörgen är från en match med Ängby mot Halmstad i högsta serien. Jörgen var bara 15 år och jag mötte honom i första matchen och förlorade. Fullt rättvist dessutom då han var så säker och lugnt manövrerade ut mig. Jag var fem år äldre än honom då så det kändes lite knäckande. Dessutom petade han lite senare ner mig från Topp 20 på den svenska rankinglistan så det var nog då jag insåg att jag aldrig skulle bli någon toppspelare, berättar Fellke.
Genom att skriva den här boken får man ett nytt perspektiv på den svenska pingishistorien jämfört med den som kom fram i boken om J-O Waldner.
– Där utgick det mesta från pingisen i Stockholmsområdet. I boken om Jörgen blir fokus på Halmstad och västkusten och det känns bra. I och med att Stellan Bengtsson har ett VM-guld och Jörgen ett så blir det 2-2 totalt mellan Västkusten och Stockholm då J-O har två titlar, säger Fellke som poängterar vikten av både Stellan och J-O för Jörgens del.
– Stellan var en stor källa till inspiration från början för Jörgen och utan J-O hade han aldrig kommit så långt. De har sporrat varandra till framgång.
Trots att Persson officiellt lade racketen på hyllan 2013 så är han i högsta grad aktiv än.
– Han vann veteran-VM i juni och sparrar toppspelaren Mattias Karlsson på träning en del. Sedan jobbar Jörgen med pingis en hel del utanför "hagen".
Boken "Den snälle världsmästaren" släpps den 24 november.