Stopp i förhandling om semester – "För dåliga villkor"

För handlingarna mellan Kommunal och Vimmerby kommun om ett semesteavtal för omsorgspåersonalen har strandat. "Villkoren är för dåliga" säger Petra Dahlström Wall i Kommunal, t.v. "Det blir svårare och svårare att få tag i vikarier" säger socialchefen Anette Nilsson, t.h.
För handlingarna mellan Kommunal och Vimmerby kommun om ett semesteavtal för omsorgspåersonalen har strandat. "Villkoren är för dåliga" säger Petra Dahlström Wall i Kommunal, t.v. "Det blir svårare och svårare att få tag i vikarier" säger socialchefen Anette Nilsson, t.h.

Förhandlingarna mellan Vimmerby kommun och Kommunal om att flytta semesterveckor i sommar har strandat. "Villkoren är för dåliga" säger Kommunals ordförande Petra Dahlström Wall.

Vimmerby 22 december 2021 20:30
undefined
Anette Nilsson är chef för socialförvaltningen i Vimmerby.

– Det här innebär att vi får gå vidare och försöka lösa bemanningen till sommaren utan möjligheten att anställda kan flytta på semesterveckor och jag ser en risk att det blir svårt att få in tillräckligt med vikarier, säger Anette Nilsson, chef för socialförvaltningen.

För drygt två veckor sen inleddes förhandlingarna mellan kommunen och facket om ett semesteravtal. Syftet är att minska behovet av vikarier under sommaren genom att ersätta den ordinarie personal som väljer att flytta sin semester till andra veckor än under den mest intensiva semesterperioden.

– Det blir svårare och svårare att hitta vikarier som vill arbeta hos oss och vi behöver mer än 200 varje sommar, säger Anette Nilsson.

undefined
Drygt 200 vikarierar behövs i omsorgen i Vimmerby till sommaren. Arbetsgivaren vill betala ordinarie personal som flyttar en eller flera semesterveckor, men facket anser att ersättningen är för låg.

I våras fick flera yrkesgrupper ett erbjudande om 5 000 kronor för varje vecka som flyttades fram till efter vecka 33. Till kommande sommar ville kommunen vara ute i god tid och därför inleddes förhandlingarna med facket.

– Då hade vi kunnat fått in e i planeringen ute på varje enhet, säger Anette Nilsson.

Hon har själv inte deltagit i förhandlingen om ett lokalt avtal med kommunal. Men säger att kommunen använt sig av en modell som Hultsfreds kommun arbetat efter sen 2017.

– Vi tycker det är rimligt att det är samma villkor i de båda kommunerna och för oss som arbetsgivare är det bra om det är en beprövad modell som införs och den här ju fungerat i Hultsfred , och borde fungera bra hos oss också, säger Anette Nilsson.

undefined
Petra Dahström Wall, ordförande för KOmmunal i Vimmerby.

Förhandlingarna i Vimmerby har inte lett fram till något lokalt kollektivavtal för d drygt 600 anställda inom den kommunala omsorgen.

– Vi tycker att det är för dåliga villkor, säger Petra Dahlström Wall, ordförande för den lokala avdelningen av Kommunal.

Vad ä det som är för dåligt?

– Summan bland annat. Vår medlemmar jobbar väldigt mycket som det är redan i dag eftersom det är väldigt ansträngd situation och de beordras ofta in att jobba. Om de sen också ska flytta på semesterveckor måste det vara ordentligt betalt för det, säger hon.

Hon vill inte precisera någon summa.

– Vi har lagt förslag och fått andra förslag tillbaka, men det är för lite, säger hon.

Arbetsgivaren pekar på en modell som fungerar bra i Hultsfred...?

– Den modellen är inte reviderad på många år, och summan är för liten.

Vad som händer nu är oklart.

– Vi har inte hört om fortsatt förhandling ännu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa