Ökad risk för TBE i Vimmerby kommun

Unik kartläggning visar att det finns en ökad risk för TBE i länet. Vimmerby kommun pekas ut.

De Vimmerbybor som är ute i skog och mark i sommar får se upp för den här lilla krabaten. Då den kan bära på sjukdomen TBE.

De Vimmerbybor som är ute i skog och mark i sommar får se upp för den här lilla krabaten. Då den kan bära på sjukdomen TBE.

Foto: Erlend Aas/TT

Vimmerby2023-07-13 06:00

En unik kartläggning har gjorts över var i landet det finns en förhöjd risk att smittas av den fästingburna sjukdomen TBE. Vimmerby kommun pekas ut som ett riskområde och är en av fem kommuner i länet som har förhöjd förekomst av TBE. 

Vimmeryby Tidning har tagit kontakt med Folkhälsomyndigheten som ligger bakom kartläggningen. 

– De senaste åren har det varit två fall av TBE i Vimmerby. Ett fall 2018 och det andra var 2021, säger Helene Englund, utredare vid Folkhälsomyndigheten. 

Men två fall är väl inte mycket? 

– Det beror på att klassificeringen av riskområden görs utifrån hur stor befolkningen är. Två fall på en befolkning av 15 000 är relativt mycket, säger hon. 

undefined
"Den som är mycket ute i skog och mark bör prioriteras för vaccin", säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin

Hon berättar också att det sannolikt finns ett mörkertal. 

Samtidigt som det råder en förhöjd risk så är det brist på TBE-vaccin i hela landet. 

– Vi har det vaccin som är upphandlat. Vi har så vi klarar de som redan har bokat tid för vaccin under juli. Men vi kan inte vaccinera fler under juli, säger Diana Lagesson avdelningschef vid Vimmerby Hälsocentral. 

När får ni nya doser? 

– Vi kommer preliminärt få nya doser av läkemedelsföretaget i slutet av augusti eller i början av september, säger hon. 

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin i Region Kalmar berättar att det är svårt att prioritera vid vaccinbrist. 

– Man får titta på vem patienten är. De som är över 50 år och de med nedsatt immunförsvar har större risk att bli svårt sjuk av TBE och ska därför prioriteras, säger hon. 

Förhöjd förekomst av TBE

Folkhälsomyndigheten bedömer att de kommuner som under någon femårsperiod sedan 2005 har haft en statistiskt säkerställd incidens på 1 fall eller mer per 100 000 invånare har en förhöjd förekomst av TBE.

Folkhälsomyndigheten har utgått från de fall av TBE som har anmälts sedan den 1 januari 2005, och i vilka kommuner dessa misstänks ha smittats. Antalet fall har summerats per kommun över rullande fem-årsperioder, det vill säga 2005-2009, 2006-2010, och så vidare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!