Forna partikamrater i rätten – Han nekar till dödshotet

Erik Paulsson nekar bestämt till att han har sagt att han skulle slå ihjäl sin tidigare partikollega, förra ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C) när de möttes i Kalmar tingsrätt på tisdagen.

Erik Paulsson och Ingela Nilssn Nachtweij var vapendragare i centern som oppositionspolitiker. Kort efter maktövertagandet började motsättningarna.  På tisdagen möttes de första gången - i tingsrätten i Kalmar där han är åtalad för att ha hotat henne till livet för ett år sen.

Erik Paulsson och Ingela Nilssn Nachtweij var vapendragare i centern som oppositionspolitiker. Kort efter maktövertagandet började motsättningarna. På tisdagen möttes de första gången - i tingsrätten i Kalmar där han är åtalad för att ha hotat henne till livet för ett år sen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-06-08 18:44

– Jag sa det till ombudsmannen, för att han skulle förstå hur trött jag var på hela situationen. Jag sa aldrig att jag ska slå ihjäl henne, sade Erik Paulsson när åtalet togs upp i Kalmar tingsrätt.

Konkret handlar det om ett telefonsamtal för nära nog på dagen ett år sedan, fredagen den 12 juni, och vad som sades där. Bakom samtalet ligger hela den infekterade politiska krisen i kommunpolitiken i Vimmerby som pågick under en stor del av 2019 och fortsatte en bra bit av 2020 och som kanske nått vägs ände i tingsrätten i Kalmar.

Ingela Nilsson Nachtweij redogjorde för hur hon upplevde hoten hon fick kännedom om dagen innan hon skulle försvara sig i fullmäktige inför beslutet om ansvarsfrihet.

– Jag var jätterädd och orolig för min familj. Fullmäktiges ordförande kallade in väktare, men jag visste inte hur det skulle bli på mötet, och ingen skulle få veta varför det fanns en väktare på plats. Fem minuter innan beslöt jag mig för att inte närvara, beskrev hon inför tingsrätten.

Erik Paulssons advokat Thomas Bodström ville veta varför inte hon, utan partiets ombudsman, polisanmälde hoten.

– Jag hade resonemang med polisen och ombudsmannen och vi kom fram till att det var bättre att han anmälde för om jag gjorde det skulle det bli värre, svarade Ingela Nilsson Nachtweij.

Erik Paulsson inledde med att beklaga följderna av samtalet med ombudsmannen.

– Jag beklagar verkligen att Ingela har upplevt det så här, det har inte alls varit så jag menat.

På åklagaren Charlotte Genbergs frågor  svarade han att det fanns en stor politisk strid i botten som han menar skulle syfta till att andra krafter ville manipulera bort både honom och Ingela från politiken, utan att närmare gå in på vem som skulle driva det.

– Så har det ju också blivit nu, konstaterade han.

Han medgav också att han menade att Ingela Nilsson Nachtweij behövde försvinna från den politiska debatten för att det skulle bli lugnt.

– Jag menade inte försvinna, alltså försvinna helt. Men när jag tröttnade på att ombudsmannen inte ville lyssna på mig sa jag det där, till honom.

Centerpartiets ombudsman i Kalmar län var inkopplad på den infekterade situationen i Vimmerby som fortsatt på sociala medier och fick ny fart i samband med förslaget att neka Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet för 2019.

– Jag hade kontakt med dem i ett försök att lägga locket på. Det här specifika samtalet var väl ett avslut på den processen, förklarade ombudsmannen samtalet med Erik Paulsson den där fredagskvällen.

Ombudsmannen beskriver att Paulsson var lugn i ton under större delen av samtalet, men att han använde både nedsättande tillmälen och hot mot Ingela Nachtweij.

Han vidhöll under vittnesmålet att Erik Paulsson tre-fyra gånger uttalat att han skulle slå ihjäl henne.

– "Vid ett tillfälle sa han att han skojade, sen sa han det flera gånger och han var så lugn och sansad. Det gjorde mig orolig, till skillnad från om han varit upprörd, det är inte bra det heller, men ändå, sade ombudsmannen.

– Tror du verkligen att det fanns risk för ett mord här? Att Erik skulle riskera livstid i fängelse för det här politiska bråket? frågade Thomas Bodström.

– Det får andra bedöma, svarade ombudsmannen.

Det blir tingsrättens sak.

Förhandlingarna om åtalet om olaga hot i kommunpolitiken fortsätter på onsdagen.

Den politiska krisen i Vimmerby som startade 2019 har nu också hamnat i Kalmar tingsrätt som har att avgöra om Erik Paulsson hotat att slå ihjäl förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij eller inte.
Den politiska krisen i Vimmerby som startade 2019 har nu också hamnat i Kalmar tingsrätt som har att avgöra om Erik Paulsson hotat att slå ihjäl förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!