Förorenat i Vimmerby

Ett område runt vårdhemmet Linneagården i Vimmerby innehåller allt för stora mängder kvicksilver. Ingen vet varför.

Området där Linnéagårdens behandlingshem ligger heter Gullvivan. Detta område har de högsta halterna av tungmetaller i Vimmerby stad.

Området där Linnéagårdens behandlingshem ligger heter Gullvivan. Detta område har de högsta halterna av tungmetaller i Vimmerby stad.

Foto:

Vimmerby2002-07-11 07:51

Men marken där klassas som förorenad efter mätningen.
Länsstyrelsen i Kalmar län och Luftvårdsförbundet har mätt halterna av arsenik, bly, järn, kadmium, koppar, krom, kvicksilver, nickel, vanadin och zink i Vimmerby kommun. Proverna har samlats från mossa, eller som det kallas - torrsubstans.
Den mest anmärkningsvärda mätningen som gjordes vid området Gullvivan var mängden kvicksilver. Den mättes till 0,105 milligram per kilo torrsubstans. Medianvärdet här är satt till 0,02. (Medianvärde är värdet enligt länsstyrelsens rapport som är ofarligt eller normalt.) Kvicksilver är dessutom klassad med den högsta farlighetsbedömningen. Vår tidning vände sig till, bland annat, Naturvårdsverket för kommentar om området. Men ingen person vid verket befattade sig med att göra ett uttalande eller utlåtande över miljösituationen i Gullvivan. Däremot fann tidningen på verkets hemsida vad som anses vara förorenad mark.
Det visade sig då att Gullvivan är förorenad av zink.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om