Att ölet har en egen dag är det säkert många som inte vet. Men sedan 2012 har ölet alldeles egna dag infallit tredje onsdagen i juli. Det är nämligen Sveriges Bryggerier som har instiftat dagen för att uppmärksamma bryggmästarna och lyfta fram ölet och det bakomliggande hantverket.
I Vimmerby vill man naturligtvis vara med på den linjen och Brygghuset arrangerande därmed tre guidade turer inne på Åbro Bryggeri och avslutade med en ölprovning på kvällen.
– Det är vårt sätt att lyfta fram de svenska bryggerierna. Det är roligt att visa upp verksamheten, det är inte så många som vet hur tillverkningen går till utan de bara dricker sin öl, säger Emma Johansson.
Under onsdagens visningar fick besökarna först se en kort film och därefter följa med på en guidning.
– Det är givande att gå dessa turer. Jag har nog varit guide ungefär 200 gånger på drygt ett och ett halvt år och man lär sig hela tiden något nytt eftersom besökarna har andra synsätt och ställer nya frågor, säger Emma Johansson.
"Ska vara iskall"
Intresset för öl växer så det knakar och det är trendigare än någonsin. Allt fler läser på om olika ölsorter, går på ölfestivaler och sortimentet har aldrig varit så stort som det är i dag.
– Många är intresserade, mer pålästa och vill testa nya sorter och smaker. Det finns flera tusentals olika humlesorter och besökarna är i många fall ute efter speciella ölsorter.
Det är semestertider och solsken på torget är det många som passar på att ta sig ett svalkande glas av törstsläckaren.
För öldrickaren och Vimmerbybon Anders Holmberg, som gick en av de guidade turerna med sin familj, är det viktigaste att ölen är väl kyld.
– Den ska vara iskall och så här under sommaren tar jag gärna en ljus öl och under vintern en mörkare, säger Anders Holmberg.
Varför valde ni att gå turen?
För att vi vill se hur det ser ut invändigt och hur tillverkningen går till. Det var kul att få en inblick i det.