Förra kommunalrådet kritisk mot nämnd: ”Stelbent och byråkratisk”

”Stelbent”. Nej, förra kommunalrådet Micael Glennfalk (M) ger inget bra betyg på miljö- och byggnadsnämnden.
– Byggnadsnämnden är nyckeln till näringslivsrankningen. Det har skett en förändring sedan sammanslagningen med Hultsfred och skälet till att det är väldigt svårt att få politikerna att se det är att man inte är kunder.

Handläggningstiden för bygglovsärenden har aktualiserats i samband med bygget av en Vinterträdgård vid Björkbacken.

Handläggningstiden för bygglovsärenden har aktualiserats i samband med bygget av en Vinterträdgård vid Björkbacken.

Foto:

Vimmerby2017-06-08 12:00

Kritiken för att han tar upp sitt eget ärende i fullmäktige förstår han inte.
– Jag är en representant för näringslivet. Med det resonemanget skulle inte en lärare som har en plats i kommunfullmäktige kunna diskutera skolfrågor.

Efter att ha byggt ett uterum i direkt anslutning till entrén på Karaktärshotellet har Björkbackens Turism AB, som drivs av tidigare kommunalrådet Micael Glennfalk, haft tät korrespondens med miljö- och byggnadsnämnden.

Sju veckor tog det att få bygglov.

Bygget stoppades i april när det visade sig att det saknades bygglov och startbesked.
– Det handlar om den mänskliga faktorn, rakt av. Arkitektfirman jag anlitat hade missat att lämna in kompletteringar – det handlade bland annat om nödutgångar som skulle markeras med pilar på en ritning – och jag tänkte aldrig på att fråga efter kopia på startbesked. Det är jag som tar hela ansvaret som byggherre.

Sanktionsavgiften på närmare 100 000 kronor sänktes till strax under 25 000 kronor av en enig nämnd.
– Jag accepterar nämndens beslut och kommer inte att överklaga.

När frågan om sanktionsavgift var uppe i nämnden tyckte Glennfalk att det hade varit läge att också lyfta frågan om bygglov. Han ville ha uterummet klart och slutbesiktat till turistsäsongen.
– Men svaret blev nej. Jag hade plats 15 i kön. Det handlar inte om att jag vill ha någon snabbkö, jag tycker däremot att det vore logiskt att ha två köer, en för ärenden som nämnden ska fatta beslut om, en för delegationsärenden. Näringslivet drabbas av en osmidig och ineffektiv myndighetsutövning.

Innan slutbesked fick vinterträdgården inte nyttjas för annat än som nödvändig passage för att folk skulle kunna ta sig in på hotellet. Exakt sju veckor tog det att få bygglov
– Räknat från 16 april då det blev komplett. I fullmäktige sa nämndens ordförande Lars-Inge Green att de svåraste största byggloven tog sju veckor. Förvaltningschefen säger tre veckor. Mitt ärende på sju veckor gällde ett prefabricerat uterum på delegation...

Att Micael Glennfalk tog upp handläggningstiderna för bygglovsärenden, med sitt eget fall som exempel, i senaste kommunfullmäktige har kritiserats av hans efterträdare som kommunstyrelsens ordförande, Tomas Peterson (M). Själv menar Glennfalk att det är ett praktiskt exempel på att myndigheten inte fungerar som den ska.
– Peterson säger att det är olämpligt. Men jag menar att det här handlar inte om ett privat ärende, det är mitt jobbärende, som representant för näringslivet. Hanteringen av det här praktiska exemplet pekar tydligt på hur byråkratisk organisationen har blivit. Jag vet att många delar min uppfattning att det skett en förändring till det sämre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om