Förra kommunalrådet vann seger i rätten

Politikern Ingela Nilsson-Nachtweij vann en seger i förvaltningsrätten i Linköping. Fullmäktiges beslut att inte bevilja henne ansvarsfrihet för 2019 upphävs.

Vimmerbys förra kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij vann en framgång i förvaltningsrätten.

Vimmerbys förra kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij vann en framgång i förvaltningsrätten.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-03-05 17:42

Det var vid kommunfullmäktige den 15 juni 2020 som en majoritet valde att inte bevilja Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet för 2019. Beslutet grundade sig på en rapport från revisionsbyrån KPMG som beskrev brister i ledningen av Vimmerby kommun under en period 2019. Som högste politiker, kommunstyrelsens ordförande, ansågs Ingela Nilsson Nachtweij bära en stor del av ansvaret för bristerna. Det sades också att hon hade fattat beslut som låg utanför delegationsordningen.

Fullmäktiges beslut överklagades till länsrätten av Nachtweij. Hon hävdade i första hand att det inte fanns någon rättslig grund att neka henne ansvarsfrihet.

Nu får hon alltså rätt av domstolen.

Domstolen skriver: "Enligt rättspraxis krävs för vägrad ansvarsfrihet att den förtroendevalde agerat på ett sätt som stört en kommunal förvaltningsuppgift, eller åstadkommit ekonomisk skada för kommunen eller landstinget. Beslutet att vägra ansvarsfrihet är en mycket ingripande åtgärd." Därför anser rätten att en sådan åtgärd måste vara mycket välmotiverad.

Rätten skriver att den kritik som främst riktats mot Ingela Nilsson Nachtweij handlat om hennes ledarstil, och att uppdelningen mellan politiker och tjänstemäns uppgifter har störts. Däremot sägs inget om att Vimmerby kommun lidit av direkt ekonomisk skada, som en följd av problemen. Därmed anser rätten inte att det finns skäl att neka Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!