Förre KSO överklagar nej till ersättning

Kommunstyrelsen nekar förre KS-ordföranden Ingela Nilsson Nachtweij (C) omställningsersättning sen hon lämnat sitt uppdrag som heltidspolitiker. Nu har hon överklagat det beslutet till förvaltningsrätten.

Förre ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C) har överklagat kommunstyrelsens beslut att neka henne omställningsstöd sen hon avgick som helstidspåoilitiker. "Det är bra att rätten prövar det här" säger nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen Jacob Käll (C).

Förre ordföranden i kommunstyrelsen, Ingela Nilsson Nachtweij (C) har överklagat kommunstyrelsens beslut att neka henne omställningsstöd sen hon avgick som helstidspåoilitiker. "Det är bra att rätten prövar det här" säger nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen Jacob Käll (C).

Foto: Arkiv Rebecca Forsgren Malmström / Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-05-08 11:30

– Vi bedömer att omställningsstöd främst avser när en avgående politiker inte hittar en ny försörjning, motiverar Jacob Käll (C) ordförande i kommunstyrelsen, beslutet från den 17 mars att neka Ingela Nilsson Nachtweij omställningsstöd.

Fullmäktige i Vimmerby beslutade 2014 att anta reglerna som Sveriges kommuner- och regioner, SKR, tagit fram och som ger avgående politiker rätt till omställningsstöd när de ska tillbaka till arbetsmarknaden. Reglerna gäller politiker som haft uppdrag på mer än 40 procent av en heltid i ett år eller mer. Stödet kan betalas ut i max tre år och första året sker ingen samordning med eventuell inkomst från annat arbete. Samtidigt krävs att politikern aktivt söker annan försörjning. 

Ingela Nilsson Nachtweijs uppdrag var på 100 procent hela förra året. Tidigare hade hon 45 procent som oppositionsråd.

En konsult kommunen kontaktat konstaterar i ett mail till kommunen att hon har rätt till omställningsersättning på 85 procent av sitt tidigare arvode i tolv månader. I enlighet med det betalade kommunen ut ersättning i februari. Men sen tog det stopp. I mars beslutade kommunstyrelsen att hon inte har rätt till omställningsstöd alls. I beslutet hänvisas till att hon har en anställning på 80 procent.  Den är hon fortfarande tjänstledig från för att arbeta som politiker.

– När mitt parti och fullmäktige valde mig till kommunstyrelsens ordförande var min ambition att ha uppdraget i minst en mandatperiod. Istället tvingades jag avgå efter ett år och mitt i ett läsår kan jag inte få min tjänst tillbaka direkt, säger Nachtweij.

Hon uppger att hon arbetade 50 procent första månaden och sen mitten av februari arbetar hon 30 procent. 

Varför har du överklagat kommunstyrelsens beslut?

– Vi har inte haft någon dialog om vad som ska gälla efter januari. Jag är intresserad av en bra lösning för båda. Istället har kommunstyrelsen sagt nej till omställningsstöd utan att jag formellt ansökt om det. Därför finns inget beslutsunderlag för att KS kan besluta om en tolkning som bara avser mig och konsultens slutsats skulle tagits in skriftligt i ärendet, säger hon.

– Det är bra att rätten prövar det här, säger Jacob Käll.

Avgörandet ligger närmast i förvaltningsrättens händer. När beslutet kan tas är ovisst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!