Försämrad lönsamhet oroar bygdens lantbrukare

Den upplevda lönsamheten i lantbruket har försämrats kraftigt, visar Lantbruksbarometerns höstredovisning. "Som en följd av de ökade kostnaderna."

Den upplevda lönsamheten inom lantbruket har inte varit så låg sedan krisåret 2016.

Den upplevda lönsamheten inom lantbruket har inte varit så låg sedan krisåret 2016.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-10-21 12:00
undefined
Håkan Jonsson på Glada Grisar, här tillsammans med sonen Anton, har fått städa upp bland utgifterna för att få det att gå ihop.

Oron kring lönsamheten kommer som en följd av försämrade skördar, lägre produktpriser, ökade insatskostnader och stigande räntekostnader.

– Insatsvarorna får inte bli dyrare, säger Håkan Jonsson.

På Glada Grisar har Håkan Jonsson fått städa upp i utgifterna och arbetat för att sänka kostnaderna.

– Det har varit så väldigt omvälvande för oss de senaste åren. Likviditetsmässigt känner jag ändå att det borde funka, men jag vet inte om det räcker eller inte förrän efter bokslutet. Så pass nära balansen är vi plus minus noll, säger Håkan.

Den upplevda lönsamheten har inte varit så låg sedan 2016, visar siffrorna från Lantbruksbarometern.

– Vi är mindre personal och får jobba mer vi som är. Det är ingen lekstuga, säger Håkan.
 

undefined
Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk tror att de försenade EU-stöden kan bidra till upplevelsen av det stränga läget.


Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk är en av dem som känner av den nedåtgående trenden.

– Den känns lite låg nu som en följd av de ökade kostnaderna, säger Eleonor.

Vanligtvis brukar EU-stöden till bönderna betalas ut under oktober månad. Men i år kommer stöden senare.

– Stöden brukar hjälpa till för de ökade utgifterna i samband med skördarna under sommaren. Men nu kommer EU-bidragen i november eller december, säger Eleonor.
 

undefined
Den upplevda lönsamheten inom lantbruket har inte varit så låg sedan krisåret 2016.


I Lantbruksbarometerns undersökning upplever 69 procent att lönsamheten är ganska eller mycket dålig, vilket är en ökning med 15 procent från i våras. Håkan Jonsson på Glada Grisar upplevde att läget var mer pressat när energipriserna gallopperade iväg, men han menar också att alla bönder har olika förutsättningar.

– Jag sitter lite annorlunda till än andra bönder. Jag har slakt och styck och försäljning. Om jag absolut måste ha fem hundra kronor mer per djur kan jag sätta mig och räkna om priset. Men en mjölkbonde kan inte säga att den ska ha mer pengar för sin mjölk, säger Håkan.

Även förväntningarna för nästa år är lågt ställda i Lantbruksbarometerns rapport. Men bönderna i Vimmerby försöker att se optimistiskt på framtiden.
 

undefined
Det finns en stor oro om lönsamheten bland landets lantbrukare. Bönderna i Vimmerby är inget undantag.


– Jag upplever ingen katastrof i nuläget, men jag är lite av en obotlig optimist. Det måste bli mindre utgifter på lönesidan och jobba mer vi andra. Vi gör vårt bästa och summerar efter året och får se vad vi hittar på, säger Håkan Jonsson.

– Vi tror ju ändå på en stark framtid, annars skulle det vara väldigt deppigt. Jag hoppas på att det kommer bli en bättre lönsamhet framöver, och att det bara ska vara något tillfälligt, säger Eleonor Nilsson.
 

undefined
Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF, delar upplevelsen av den förämrade lönsamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!