Försiktig optimism bland Vimmerbys näringsliv

Det råder ovisshet inom näringslivet. Men Företagarna Vimmerbys ordförande Marcus Alsér, anar ändå en försiktig optimism bland företagarna.

Någon Vimmerbygala ser inte ut att bli av under hösten, enligt Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby.

Någon Vimmerbygala ser inte ut att bli av under hösten, enligt Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i Vimmerby.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2020-09-15 06:00

Ett drygt halvår har passerat sedan corona-utbrottet på allvar slog till i Sverige. Att näringslivet påverkats råder det ingen tvekan om. 

– Vissa har klarat sig bättre än andra, det beror lite på bransch. Nådastöten som blev ALV-stängningen har ju lagt väldig sorti. Det är väldigt många verksamheter, framförallt besöksnäringen, restaurang och de bitarna som tagit en extremt hård smäll. Alla är påverkade på ett eller annat sätt, säger Marcus Alsér.

Han tycker ändå att en viss förändring har börjat märkas.

– Det känns ändå som att permitteringar börjar släppa nu, men det är också frågan om det släpper för att statens åtgärdspaket blir mindre eller om det är för att det snurrar. Det känns som att det kommer bli en oviss höst fortfarande, där vi liksom kommer att få de här lokala utbrotten som varit. Sen är man lite i händerna på myndigheterna, så det är svårt att planera. 

Är det samma sorts ovisshet som det var i början av pandemin?

– Jag kan tycka att det är en annan typ av ovisshet. I början var det mer krisläge och det var något okänt, det var en ny verklighet som mötte som ingen i modern tid har upplevt. Sen har det övergått till någon typ av vardag. Sen vet jag inte om det är för att man har vant sig vid det här eller har det blivit en platåfas eller var är vi någonstans? Som människa så vänjer man sig snabbt, säger Marcus Alsér och fortsätter:

– Men jag kan ana en försiktig optimism hos de jag har pratat med, att det ändå rör på sig, men det är väldigt branschspecifik. Vissa har mer och vissa har mindre. 

Alsér tycker att samarbetsviljan och kämparglöden inom näringslivet fortfarande finns kvar. Han ingår själv i arbetsgruppen för Vimmerbytillsammans som nyligen har dragit igång igen efter sommaren. 

Redan i mars kom beslutet att skjuta upp Vimmerbygalan och när den blir av är ännu oklart.

– Det finns faktiskt ingen plan än utan det är oförändrat läge. Man trodde ju när man pratade om i mars, att det skulle vara överblåst i augusti-september, men det har ju fortsatt så restriktionerna gäller året ut. Så det är inget som kommer ske under hösten, säger Alsér.

I maj delades priset till Årets Företagare ut, men några av de andra priserna, som till exempel Årets Vimmerbybo, har inte delats ut. Enligt Marcus Alsér är det ännu oklart hur man kommer göra. Men i dagsläget finns inga planer på att dela ut priserna utan en gala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!