6,2 miljoner svenskar är med i Svenska kyrkan. Det är deras pengar, den så kallade kyrkoavgiften - den som tas ut automatiskt på skattsedeln - som till allra största delen finansierar kyrkans verksamhet.
Många församlingar gör överhuvudtaget inga personalresor utomlands, medan andra, visar Ekots granskning, arrangerar dyra resor, ofta till välkända turistorter och storstäder utomlands, för anställda och politiker.
Poolhäng på Malta
På listan som Ekot har tagit fram finns drygt 30 församlingar. Ett exempel är Huddinge pastorat, som 2014 valde att lägga en femdagars konferens på ett hotell vid stranden på Malta. Kostnaderna för konferensen, som också innehöll exempelvis poolhäng, medeltida fäktning och stadsvandring, slutade på 800 000 kronor.
Linköping
Fem politiker och 16 anställda från S:t Larskyrkan i Linköping åkte till London i fyra dagar. Enligt församlingen var det en studieresa. Man besökte lokala församlingar, men gick också på marknad, besökte British museum och National Gallery, shoppade och gick på musikal. Resan kostade drygt 12 000 per person.
För Linköpings domkyrkoförsamlings räkning reste 17 personer till England år 2011. Det var 13 politiker från kyrkorådet och fyra anställda som åkte på en tredagars studieresa. De fick där en guidad visning av en katedral, träffade representanter för Church of England och höll överläggningar i Kyrkorådet. De drack öl och vin till flera måltider, bland annat lunch.
Syftet med resan
Eva-Lena Karlsson, kyrkoherde i Vimmerby, tycker att det är svårt att kommentera resvanorna i andra församlingar. Vimmerby finns alltså inte med på Ekots reselista.
– Utan att veta syftet med resan, och vad man har fått ut av den – vilket mervärde det gett – vill jag inte ge mig in på att kommentera mina bröder och systrar inom Svenska kyrkan. Jag tänker också att man kanske inte ska titta bara på platsen, utan de faktiska kostnaderna. Ibland kan det bli dyrare att hålla konferens på en kursgård på hemmaplan än att åka utomlands, säger hon.
Hur reser kyrkans personal och politiker i Vimmerby?
– För vår del hanterar vi skattebetalarnas pengar med respekt. Vi ser alltid över våra boendekostnader. Åker vi på konferens kan det bli övernattning på hotell, det är inte alltid så lätt att hitta andra alternativ. Jag tror inte det sticker i ögonen på folk om också kyrkans anställda får fortbildning, man kan ju inte ta bort allt i utbildningsväg eller säga att man inte får resa. Men ofta när vi behöver hjälp tar vi föreläsare utifrån som kommer till oss.
Utlandsresor?
– Vi gjorde en julresa i december för personalen med buss till Köpenhamn, över en dag. Det finns ett personalkonto med avsatta pengar, som vi använder till olika former av uppskattning för nedlagt arbete. Alla anställda på alla arbetsplatser behöver ett tack ibland, också i kyrkan.
Vad kostade den resan?
– 15 000 kronor.
Har ni någon policy för resor i pastoratet?
– Nej, ingen uttalad policy. Utbildning kan förutsätta att det blir någon form av resa, annars gör vi ju inte så mycket resor. Vi ska förvalta den egendom och det kapital som de kyrkotillhöriga står för och det menar jag att vi gjort i Vimmerby.