Förskolan i Pelarne läggs ned

Förskolan i Pelarne läggs ned från och med nästa höst.Dessutom skärs flera lärartjänster och rekorstjänster bort i skolan när barn- och ungdomsnämnden ska minska sina kostnader med 6,4 miljoner kronor.

Utklädda förskolebarn i Pelarne. Strax efter vår tidnings besök kom dråpslaget att förskolan läggs ned.

Utklädda förskolebarn i Pelarne. Strax efter vår tidnings besök kom dråpslaget att förskolan läggs ned.

Foto:

Vimmerby2010-10-28 06:13


- Det är en extremt dyr förskola i Pelarne, bland annat för att vi hyr hela lokalen för och där finns bara ett tiotal barn, säger Krister Torenfält, c, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Han pekar också på närheten till Vimmerby tätort som en underlättande faktor för de familjer som kommer att drabbas av nedläggningen. Samma argument använde nämndens arbetsutskott när förskolan i Pelarne senast var föremål för nedläggningshot.
Det är drygt två år sedan: den gången tvingades nämnden backa. Nu är det främst besparingsskäl som ligger till grund för resonemanget.
- Man kan diskutera om vi ska ha förskola på alla orter, vi har det inte i Locknevi, till exempel, men främst är det budgetskäl, säger Krister Torenfält.
Enligt det budgetförslag nämndens majoritet ställt sig bakom sparas 274 000 kronor på nedläggningen från och med nästa höst. När nedläggningen får helårseffekt 2012 minskar nämndens kostnader med 670 000 kronor.

Färre lärare
Utöver detta vill nämnden även skära bort ett flertal lärartjänster i grundskolan. Där handlar det om en nedskärning som motsvarar 3,5 miljoner kronor, och uppemot tio tjänster. nedskärningen innebär att lärartätheten minskar från 9,0 lärare per 100 elever till 8,79.
Samtidigt minskar också elevantalet med runt 40, och nämnden motiverar två av de 3,5 miljonerna med elevminskningen, och 1,5 med den minskade lärartätheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om