Förskolor räcker inte till

Över 170 födda barn i Vimmerby kommun förra året. Det gör att behovet av förskoleplatser stiger ännu mer och den nya förskolan Lunden kommer inte att räcka till. I Frödinge är situationen så akut att kommunen planerar att placera en paviljong vid förskolan där.

Nya förskolan Lunden med 100-talet platser kommer inte att räcka när den tas i drift i höst. En ny avdelning måste öppnas i gamla Hattstugan och en paviljong måste flyttas til Frödinge.

Nya förskolan Lunden med 100-talet platser kommer inte att räcka när den tas i drift i höst. En ny avdelning måste öppnas i gamla Hattstugan och en paviljong måste flyttas til Frödinge.

Foto:

Vimmerby2013-02-07 07:35


- Vi måste göra någonting i Frödinge till hösten och vi har föreslagit att flytta paviljongen från Stenshult till Frödinge, säger Birgitha Sahlin, chef på barn- och ungdomsförvaltningen, som tycker det är roligt med 171 födda barn i kommunen under 2012.
Det är närmare 20 år sedan det föddes över 170 barn på ett år i Vimmerby kommun. 1995 föddes det 179 barn. Sedan dess har antalet födda, med viss variation, legat kring 140 om året. Bottenåret var 2008 med endast 122 barn.
Nästa år lämnar de förskolan för att ge plats åt stora delar av fjolårets nyfödda som alltså är ungefär 50 fler. Det ökar trycket på förskolan.
Enligt dokumentet "Greppet 2" innebär den nya förskolan Lunden som tas i bruk till hösten att det finns totalt 434 platser i förskolan i kommunen, de båda fristående alternativen är med- räknade i det.
Men behovet av platser kommer redan i höst att vara 447 och bara under budgetperioden fram till 2016 väntas behovet öka till 460 platser. Drygt 25 fler än vad det finns att tillgå.
Det innebär att den nybyggda Lunden inte kommer att räcka till.
- Vi behöver en ny avdelning i höst, och ytterligare en till nästa höst, säger Birgitha Sahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om