Förslag: Fria arbetsskor till omsorgspersonal

Utan bra arbetsskor riskerar många av kommunens drygt 600 vård- och omsorgspersonal att drabbas av belastningsskador. Därför vill två socialdemokrater att kommunen ska hålla personalen även med arbetsskor.

Personalen i den kommunala vård- och omsorgen bör ha fria arbetsskor. Det föreslår två socialdemokrater i en motion. "Det är en viktig arbetsmiljöfråga", säger Helen Nilsson (S).

Personalen i den kommunala vård- och omsorgen bör ha fria arbetsskor. Det föreslår två socialdemokrater i en motion. "Det är en viktig arbetsmiljöfråga", säger Helen Nilsson (S).

Foto: Arkiv TT-Bild / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-12-17 11:55
undefined
Oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

– Det är dags för det nu och inse att även fötterna är en del av kroppen. Det här är en viktig arbetsmiljöfråga, motiverar Helen Nilsson (S) motionen om fria arbetsskor till personalen i kommunens vård- och omsorgsyrken som hon nu lägger till fullmäktige tillsammans med partikollegan Eva Berglund.

Efter flera års debatt fick all vård- och omsorgspersonal i Vimmerby kommun rätt till arbetskläder 2014. Då för max 500 kronor per år och från en upphandlad leverantör. Sen 2016 är arbetsgivaren skyldig att hålla med arbetskläder. Men arbetsskor räknas inte in i det.

Det vill de båda socialdemokraterna ändra på.

– Personalen arbetar långa pass, står och går mycket och har man inte bra arbetsskor leder det lätt till belastningskador i rygg, knän eller höfter, säger Helen Nilsson.

Hon gör en direkt koppling till andra yrken.

– Ingen ska tro att vi är så blåögda att vi inte ser skillnaden mellan manliga och kvinnliga yrkesgrupper, men då heter det skyddsskor. Vi anser att funktionella arbetsskor är lika viktiga, säger hon.

undefined
"Fötterna är också en del av kroppen", argumenterar motionärerna om arbetsskor i vården.

Vilka kostnader fria arbetsskor innebär finns det ingen konkret uppgift om.

 – Vi har fått ganska mycket statliga pengar och en stor del av dem är riktade till just vård och omsorg. Då tycker vi det här är en angelägen fråga som också värderar upp de här yrkesgrupperna.

Motionen läggs i fullmäktige på måndag.

Vi har sökt Petra Dahlström Wall på Kommunal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!