Förslag om region kommer i höst

Om tre månader ska det vara avgjort vilken region Kalmar län ska ingå i.
Landstinget hoppas ha ett färdigt förslag att ta ställning till på styrelsemötet den 7 december. Fram tills dess ska kommuner, Regionförbund och landstinget diskutera frågan tillsammans och med tänkbara alternativ.

Vimmerby2011-09-03 04:05

I onsdags träffade länet Östergötland.
- De båda länen kom då överens om att gå vidare med nya samtal tillsamman, men anser också att det inte räcker med Kalmar län och Östergötland. Det blir för litet befolkningsunderlag, en sådan lösning är heller inte bra geografiskt, säger Leif Larsson, regionpolitiker, som dock inte var med vid länsmötet i Västervik.

Starka krafter
Kalmar län och Östergötland vill ha med övriga Småland, framför allt Jönköpings län i de fortsatta samtalen. I Jönköping har dock moderater och socialdemokrater på länsnivå förordat en egen region. men de övriga partierna är emot den lösningen och en remiss till kommunerna visar att det också finns motstånd där.
- Det finns starka krafter som är emot en egen Jönkpingsregion, kommuner som inser att det behöver vara ett större område och jag hoppas på en öppning där, säger Leif Larsson.
Samtidigt ska Kalmar län också träffa företrädare för Skåne län. Det sker om en dryg vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om