Förslaget: 10 000 nya polistjänster

10 000 nya polisanställda inom loppet av sex år till en kostnad på drygt fyra miljarder kronor är ett av Moderaternas förslag för ökad trygghet.

Harald Hjalmarsson och Marie Nicholson presenterade Moderaternas satsning på trygghet som ska ge 10 000 nya polistjänster inom loppet av sex år.

Harald Hjalmarsson och Marie Nicholson presenterade Moderaternas satsning på trygghet som ska ge 10 000 nya polistjänster inom loppet av sex år.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-06-21 11:30

Fler poliser i Kalmar län var rubriken på det förslag som Moderaternas representanter Harald Hjalmarsson och Marie Nicholson presenterade i Vimmerby på onsdagen.

– Frågan om trygghet är ytterst aktuell. De senaste dagarna har vi fått läsa om skjutningar i Oskarhamn och flera döda efter skottlossning i Malmö. Förra året skedde nästan 100 skjutningar bara i region syd med tio dödsoffer och ytterligare 40 skadade som följd. Det är utveckling som vi vill stoppa med vårt förslag att ge polisen utökade resurser, säger Harald Hjalmarsson som är riksdagskandidat för Moderaterna i Kalmar län.

På nationellt plan vill Moderaterna satsa 4,3 miljarder kronor på att utöka antalet polisanställda från 30 000 till 40 000 fram till år 2024.

– I region syd innebär det 1 700 nya polistjänster totalt, varav 210 tjänster där 140 är polisutbildade ska tillföras i Kalmar län. Det skulle bidra till att utredningstider för brott kortas väsentligt och att polisen i vårt område skulle synas mer genom att få tillgång till tre eller fyra bilar i tjänst hela tiden jämfört med två. Som det är nu är det många som säger att de nästan hajar till när de ser en polisbil på stan, säger Harald Hjalmarsson.

Av de nya poliserna som Moderaterna vill se till Region Syd vill man att nio procent prioriteras till de områden som ses som "utsatta" eller "särskilt utsatta".

– Vi har tio områden i Region Syd som faller under den kategorin. Inget av dem finns i Kalmar län, men som det är nu får ändå poliser från vårt område sättas in på dessa platser. Med nästan tio procent extra får man möjlighet att prioritera den grova brottsligheten särskilt, säger Harald Hjalmarsson.

För att få fram 10 000 nya polisanställda på sex år har Moderaterna tagit fram en rad förslag på hur det ska gå till.

– Mycket handlar om att göra polisyrket mer attraktivt. Under de senaste åren har årligen 400 poliser lämnat kåren av andra orsaker än pensionsavgång. Totalt finns de 6 000 personer i landet som är poliser, men inte jobbar som det. För att bromsa den utvecklingen vill vi se en generell höjning av månadslönen på i snitt 3 000 kronor i månaden, säger Marie Nicholson (M).

– Sedan måste antalet utbildningsplatser ökas. En lösning kan vara att satsa på distansutbildning. Dessutom vill vi att en polis som genomfört sin utbildning ska få sin studieskuld avskriven efter fem år i tjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!