"Förslaget ger inga två miljoner"

- Kommunen sparar max 300 000 kronor på hårdare gränser för skolskjutsarna för de äldsta eleverna. Ska man nå de två miljoner kronor kommunen avser måste man gå betydligt hårdare fram.

Vimmerby2010-06-09 06:17

Sven Magnusson, i många år Taxis skolskjutsplanerare, och senare också anlitad av kommunen för schemaläggning av skjutsarna i flera år har granskat och räknat på kommunens besparingsförslag.
- Det går inte i hop sig, på sin höjd kan man spara 300 000 kronor, om man tillämpar den föreslagna sexkilometersgränsen för gymnasieeleverna synnerligen strikt, och kortar linjernas slutmål sex kilometer, så att också de eleverna får ta sig den sträckan själva, säger han.
Enligt den uträkning Sven Magnusson gjort måste kommunen spara 11 235 kronor per skoldag för att nå målet om en besparing på två miljoner kronor om året.

Köra i alla fall
- Här måste kommunen ha räknat fel, inte ens om man är oerhört strikt och kortar linjerna sex kilometer, kan man nå en sån summa. De flesta turerna är samordnade med elever från både högstadiet och gymnasiet, så man måste köra större delen av turen i alla fall, säger han.
Egentligen är det bara två dagar, onsdag och fredag, som det går skjutsar med bara gymnasieelever. Enligt Sven Magnussons uträkningar rör det sig om totalt 77 elever.
- Kortar man de turerna sex kilometer kan man spara något, det går också att spara något om man tar bort gymnasieelever från en del samordnade turer och på det viset kan minska till mindre fordon, eftersom kommunens minipris per tur är baserat på fordonsstorleken, säger han.
Exempelvis kostar en taxibil 250 kronor, medan en buss kostar 390 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om