Förslaget kan bli dödsstöten för verksamheten

"Det är inte nattsvart, det är becksvart", säger Christopher Novratidis som äger Kharma i Vimmerby efter regeringens förslag att förbjuda alkoholservering efter klockan 22.00.

Christopher Novratidis är ytterst kritisk till förslaget att förbjuda servering av alkohol från klockan 22.00 och är rädd för att det kommer att bli dödsstöten för hans verksamhet på Kharma.

Christopher Novratidis är ytterst kritisk till förslaget att förbjuda servering av alkohol från klockan 22.00 och är rädd för att det kommer att bli dödsstöten för hans verksamhet på Kharma.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-11-14 16:00

Det har gått ett par dagar sedan förslaget om att förbjuda servering av alkohol på krogar från 22.00 lades fram av regeringen. Christopher Novratidis som driver nattklubben och restaurangen Kharma i Vimmerby har haft lite tid på sig att smälta beskedet.

Har du någon förståelse för att den här typen av restriktioner behövs för att bromsa smittspridningen?

– Ja, det är klart att folk behöver ta det på större allvar, men förbudet mot att servera alkohol är fel väg att gå. Min verksamhet har lidit av restriktionerna sedan dag ett, men på något vis har vi hankat oss fram och klarat oss i åtta månader. Konsekvensen av det här förslaget blir att vår enda chans att tjäna tillräckligt för att få det att gå runt tas bort. Det känns som att de grävt en grav åt oss och nu sparkas vi ned i gropen, säger Christopher Novratidis.

Innan coronapandemin bröt ut hade Kharma lunchservering, öppet de flesta fredagar och lördagar med nattklubb. Minst en kväll i månaden tog man in artister och höll större fester. 

– Luncherna fick vi ge upp omgående då de redan var en förlustaffär. Festkvällarna med uppträdande försvann också när gränsen på 50 gäster kom. På senare tid har vi haft kvällsöppet onsdag till lördag och fått det att gå runt tack vare bra drag på after-work på fredagar samt pubkvällar under begränsade former på fredagar och lördagar. Om vi måste stänga vid 22 försvinner vår enda möjlighet att tjäna pengar för att täcka alla fasta kostnader, säger Novratidis som är besviken på stöttningen från staten.

– Vi är fem fast anställda samt extrapersonal på helger i verksamheten och har varit permitterade till 60 procent under den här tiden. Ersättningen för personalkostnaderna för juni och juli väntar jag dock fortfarande på ska komma in. 

En liten strimma av hopp att klara de närmaste månaderna ser Novratidis ändå.

– Vi har sökt bidrag för våra inställda evenemang med spelningar. De pengarna kan rädda oss ett tag till. Sedan hoppas jag att folk fortsätter att besöka oss så kan det gå, säger Novratidis.

Vad kan kommunen göra för att underlätta i det här läget?

– Vi kan trycka på för att påskynda processen med utbetalningar av ersättningar de har rätt till. Vi ska även verka för att företag som drabbas av förbudet ska kompenseras för det, säger Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!