- Nej, men jag förutsätter att alla fyra partierna står fast vid vad vi kommit överens om, och därför måste ju politiska avvägningar till, för det liggande förslaget kolliderar totalt med vad som sägs i samverkansdokumentet, landstingsplanen, säger hon.
Gudrun Brunegård, kd, är både kommunpolitiker och landstingspolitiker. Hon är ersättare i landstingsstyrelsen, och kommer att vara närvarande, men inte som tjänstgörande politiker, när primärvårdsbesparingarna kommer upp på onsdag.
Förhastat
Hon tycker att det är för tidigt att fatta beslut om förslaget och därmed följderna av det redan på onsdag.
- Den borgerliga gruppen fick det presenterat för sig i onsdags, det är stor risk för ett förhastat beslut om det ska tas redan en vecka senare. Det krävs en ordentlig analys av det här förlaget, säger hon.
Hon jämför det framlagda nedskärningsförslaget för primärvården i Vimmerby med det förslag som ledningsbolaget i landstinget lade fram för ungefär ett år sedan och som innehöll besparingsförslag på 100, 200 och 300 miljoner kronor och som bland annat ville lägga ned kvinnokliniken i Västervik.
- Men det förslaget ändrades när det behandlades politiskt, och det kan vi göra med det här förslaget också, eftersom det finns en uppenbar risk att det slår sönder primärvården i Vimmerby istället för att utveckla den, anser hon.
Nytt ersättningssystem
Men om nu inte pengarna räcker, och underskotten är stora, vad ska man då göra?
- Alla inom primärvården är medvetna om att man måste spara, men jag tror att det kan ske bäst genom att man ser över vad man kan göra i den egna verksamheten, och det är inte alls säkert att skära ned och minska kostnaderna är den enda vägen. Det nya ersättningssystemet som vi ska införa inom primärvården innebär att varje enhet får mera intäkter ju mer vård den producerar, säger Gudrun Brunegård.
I dag får varje vårdcentral pengar efter hur många patienter som är knutna till just den vårdcentralen, oavsett hur ofta eller sällan personen säker vård.
I det nya systemet ska mängden producerad vård styra de ekonomiska ersättningen. Där till ska också en stimulans kopplas utifrån hur många fortsatta besök i slutenvården som den aktuella vårdcentralen avvärjt, det vill säga ju bättre vård på hemmaplan och därmed färre besök på sjukhusens olika mottagningar, ju högre ersättning till vårdcentralen.
- Det systemet tror vi ska stimulera till att man effektiviserar sin verksamhet och ökar sin produktivitet, och då kan man ju inte börja med kraftiga nedskärningar, säger Gudrun Brunegård.
Hon ser också positivt på de statliga utredningar som görs och som väntas innebära att delar av sjukvården förs över till kommunerna.
- Att skära ned nu kan kraftigt försvåra förhandlingar som kan följa på den proposition som Holgerssons utredning förväntas mynna ut i till vården, säger Gudrun Brunegård och menar att det är rätt att börja i den ände som Leif Larsson gav invit till i gårdagens upplaga av vår tidning.
Viktiga möten
På måndag kommer de borgerliga ordförandena i landstingets nämner och utskott att samlas. Då ska de de diskutera följderna av det framlagda förslaget om nedskärningar i primärvården. Senare samma dag ska landstingstyrelsens beredning ta upp saken och lägga fram sitt beslutsförslag inför landstingsstyrelsens sammanträde i Hultsfred på onsdag.
Gudrun Brunegård tror dock att det blir en fortsättning på ärendet också efter onsdagen.
- Det är nog inte uteslutet att beslutet skjuts upp för ett senare ställningstagande, säger hon.
Förslaget slår sönder primärvården
Förslaget om nedskärningarna i sjukvården i Vimmerby går tvärtemot vallöften och det samverkansdokument som de fyra majoritetspartierna står bakom.Det medger kristdemokraten Gudrun Brunegård i Vimmerby.Men några konkreta löften vågar hon ändå inte ge inför landstingsstyrelsens möte på onsdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!