Först fick tre personer nobben – nu har ingen sökt tjänsten som kyrkoherde

På torsdag går den förlängda ansökningstiden till det lediga jobbet som kyrkoherde i Vimmerby ut.
Resultat ingen sökande.
– Det finns flera kyrkoherdetjänster lediga i landet och samtidigt är det prästbrist. Men jag är optimist och tror att det kommer att lösa sig, Vimmerby har mycket att locka med, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson.

Vimmerby pastorat söker en ny kyrkoherde. Den 9 mars går ansökningstiden ut och i dagsläget finns ingen sökande till tjänsten. Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby pastorat söker en ny kyrkoherde. Den 9 mars går ansökningstiden ut och i dagsläget finns ingen sökande till tjänsten. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Vimmerby2017-03-07 11:40

I helgen avskedspredikade kyrkoherde Eva-Lena Karlsson, som formellt slutar sin tjänst i Vimmerby pastorat 1 april, men sedan i höstas arbetar som präst i Västervik där hon nu fått fast tjänst.

Vem som ska leda arbetet i pastoratet när t f kyrkoherde Karin Björk slutar den 15 juni är i dagsläget ett frågetecken.

– Karin har gjort en mycket stor insats i Vimmerby pastorat, men jag har förståelse för att hennes tid och ork inte räcker till. Hon är ju kyrkoherde i ett större pastorat än Vimmerby och dessutom kontraktsprost i ett mycket stort kontrakt, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson.

När ansökningstiden till jobbet som kyrkoherde i Vimmerby gick ut i mitten av februari fanns det tre sökande. Ingen av dem uppfyllde de kriterier pastoratet vill ha.

– Vi vill att den som får jobbet har de egenskaper vi efterlyser, för att det ska fungera optimalt och eftersom de tre i första omgången inte riktigt hade det beslöt vi för att gå ut med ansökan en gång till. Nu vill vi ha in ansökningarna senast 9 mars.

På torsdag, alltså. Och den här gången är resultatet klenare.

– Vi har ingen som sökt tjänsten nu.

Vad tror du att det beror på?

– I dag finns det flera kyrkoherdetjänster lediga i landet och samtidigt prästbrist. Det är mycket som skall stämma inom en prästfamilj vid uppbrott från en tjänst och flytt till annan plats, arbete för övriga i familjen, lämpliga utbildningar för barnen och så vidare.

Magnus Carlsson säger att han är optimist och tror att Vimmerby kommun kan vara attraktiv, med fin miljö att bo och leva i, och många fina värden att locka med.

I sökprofilen efterfrågas en kyrkoherde som är en "tydlig och delegerande ledare med god organisatorisk förmåga, någon som är strategisk och har förmåga att tillsammans med medarbetare, förtroendevalda och ideella utveckla församlingarnas verksamhet, är kommunikativ och har förmåga att entusiasmera och skapa förutsättningar för ett gott arbetsklimat".

Vad händer om ni inte får in några lämpliga kandidater?

– Vi fortsätter söka givetvis. Det finns flera pastorat som i dag har annonserat ut kyrkoherdetjänster flera gånger än Vimmerby pastorat. Jag önskar verkligen inte att vakansperioden ska bli lång. Vimmerby pastorat behöver en kyrkoherde enligt den sökprofil vi ställt samman och vi siktar på tillträde efter sommaren.

Pastoratets sex församlingar har sju kyrkor och ett arbetslag på omkring 40 personer.

Förhoppningen är att en ny kyrkoherde ska kunna tillträda i augusti. Under semesterperioden finns möjligheten att sätta in någon eller några av pastoratets ordinarie komministrar som t f kyrkoherde, men det är ingen bra lösning på sikt, säger Magnus Carlsson.

– Vi behöver dem i det ordinarie församlingsarbetet när det börjar efter sommaren, där de gör en mycket fin insats.

Hur tungt kommer personalens åsikt att väga i rekryteringsprocessen?

– Både personalgrupperna och de fackliga organisationerna är alltid med i rekryteringsprocessen när det gäller kyrkoherdetjänsten. Sedan är de så att samtliga sökande skall intervjuas av Domkapitlet inom Linköping stift. Därefter är det ju kyrkorådet som till sist anställer, men då med synpunkter från alla som varit med i processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om