Första dagarna på förskolan - "Oftast går det jättebra"

Lovelia, drygt ett, tar första klivet in i allvaret med trygg famn, goa bananer och spännande prylar. ”Inskolningen går oftast smidigt - störst är steget för föräldrarna”, säger Gunnel Gustafsson, förskolepedagog på Lunden.

Det stora steget in på förskolan. Förskollärare Gunnel Gustavsson tar hand om Lovelia, när pappa Oskar Carlsson lämnar "på riktigt" för första gången under inskolningen.

Det stora steget in på förskolan. Förskollärare Gunnel Gustavsson tar hand om Lovelia, när pappa Oskar Carlsson lämnar "på riktigt" för första gången under inskolningen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-10-10 08:00

Just nu är drygt 20 barn under inskolning i Vimmerby kommun.  Färre födda i fjol har minskat trycket något.

– I dagsläget står 89 barn i kö, vi kan erbjuda alla plats som det ser ut idag. Kölistan är rörlig och skiljer sig beroende på när vårdnadshavare ansöker om plats, förklarar förskolechef Eva Johansson.

Vi har följt ett par som just nu har inskolning av familjens yngsta barn.

Lagom tidig morgon och Oskar Carlsson kommer med Olle, 4 och Lovelia, 15 månader, till Lundens förskola. Av med jackan och krama förskollärare Gunnel Gustavsson, som har huvudansvar för inskolningen av lillasyster. Vinka hejdå är ingen konst. Och snart hägrar leksaker, kompisar och fruktstund med banan.

– Det har gått jättebra, inga konstigheter, säger Oskar.

Han och mamma Anna Humble har delat på inskolningen.

– Bara bra, då får båda inblick i hur dagarna ser ut. Att vi haft ”Gunsan” som inskolningspedagog till båda barnen känns extra tryggt – vi vet hur hon funkar och hon vet hur vi funkar, säger Anna.

För många går det utan gnissel. För andra är det lite bökigare.

– Barn är olika och det är bra att ha två veckor att lära känna dem. Ofta går det lätt under inskolningen, sedan trillar polletten ner och barnet begriper att föräldrarna lämnar för att gå. Den insikten gör att en del börjar storgråta, säger Gunnel Gustavsson.

Korta och ärliga avsked är bäst för en ledsen liten människa.

– Inte smita, utan ett tydligt ”hej då nu går jag”. Vi bekräftar barnets känslor och hittar på något som fångar deras intresse. Föräldrarna kan tro att barnet inte trivs längre, men det är en process. Föräldrarna är viktiga under inskolningen, de måste känna sig helt trygga med att lämna det käraste de har i vår omsorg. Alla har heller inte erfarenhet av vad förskolan är och gör, säger Gunnel.

Anna Humble började jobba tidigare än hon först räknat med.

– Det är ett steg att lämna sitt barn till andra, men pedagogerna kan sin sak, man måste våga lita på det. Ibland verkar det nästan som de kan trolla. Ett tips är att kolla förskolans rutiner innan inskolning, för att matcha sov- och mattider, det gör omställningen mindre.

Gunnel ser det som en ynnest att få lotsa ännu en liten in i förskolan.

– Föräldrarna är viktigast, men vi är med och bidrar till barnens utveckling. Världens bästa jobb!

Hej! Samspelet mellan Lovelia och jämnåriga Lucas har redan kommit igång.
Hej! Samspelet mellan Lovelia och jämnåriga Lucas har redan kommit igång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!