Efter första Deltafallet: "Var försiktig i Midsommar"

Det första fallet av Deltavarianten av covid 19 som upptäcktes i Kalmar län på onsdagen är bara toppen på ett isberg.

Var försiktig med att träffa nya och för många människor i Midsommar. Biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar, Arsene Nzobandora, befarar att spridningen av den mer smittsamma Deltavarioanten av covid 19 tar fart i länet nu.

Var försiktig med att träffa nya och för många människor i Midsommar. Biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar, Arsene Nzobandora, befarar att spridningen av den mer smittsamma Deltavarioanten av covid 19 tar fart i länet nu.

Foto: Tt-Bild / Region Kalmar

Vimmerby2021-06-23 19:30

Det säger biträdande smittskyddsläkare Arsene Nzobandora som befarar att nya kluster av smittan kommer att uppstå snabbt.

– Vi har troligen nya fall att vänta redan under torsdagen eftersom vi har lämnat många prover på analys, säger Arsene Nzobandora.

Det rör sig om ett konstaterat fall och ytterligare ett fall som utreds. Deltavarianten är den mutation av coronaviruset som först rapporterades från Indien.

Arsene Nzobandoravill inte säga något om var i länet det första fallet av den mer smittsamma Deltavarianten av covid 19 har upptäckts, inte ens om det är i norra eller södra delen.

– Nej, det är för tidigt att gå in på såna detaljer.

Vad innebär den här upptäckten för smittosituationen i regionen?

– Det betyder stor påverkan på läget och vi tror att det kan uppstå nya kluster av smitta som sen kan sprida sig ganska fort, vi jobbar nu intensivt med smittspårning för att få så bra bild av omfattningen som möjligt.

– Spridningen av den här varianten har säkert pågått ett tag och det fall vi nu konstaterat är bara toppen på isberget, så brukar det vara, säger Arsene Nzobandora.

Han berättar att ett ganska stort antal prover som tagits nyligen är på analys.

– Det har varit en del studentfester och några idrottsevenemang och vi har signaler om att det kan vara där spridning förekommit.

Hur orolig ska man vara för Deltavarianten?

– Man ska vara extra försiktig. Det här visar att viruset fortfarande finns kvar och man ska vara riktigt noga när och hur man umgås med andra människor och framför allt ska man vaccinera sig. Det är det absolut bästa skyddet mot att bli allvarligt sjuk, säger han.

Hur säker är man om man är vaccinerad?

– Har man fått två doser och det gått en till två veckor har man ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, men för den skull ska man vara försiktig och följa rekommendationer och restriktioner. Man kan fortfarande smitta någon annan som inte har samma skydd och vi ser nu att det är främst i de åldersgrupper som inte är vaccinerade som smittan sprids mest, säger han.

Nu stundar Midsommar när folk vill träffas, kan man det eller ska man låta bli?

– Man ska överväga om man ska träffa andra och om man träffas ska man göra det i begränsad omfattning och helst inga nya kontakter. I värsta fall kan vi hamna i ny stor smittspridning och tvingas tillbaka till ruta ett med nya strikta restriktioner. Det vill ingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!