Vit fläck på hjärtstartskartan fylls på

Nu sitter en ny hjärtstartare vid Tempobutikens entré på Storgatan. ”Mig veterligen är det här första hjärtstartaren i Vimmerby som både är tillgänglig 24/7 och kan användas på barn”, säger Thomas Swärd, Vimmerby Handel.

Vimmerbys senaste hjärtstartare finns på plats vid Tempo på Storgatan 61. "En tidigare vit fläck på kartan", säger Thomas Swärd, Vimmerby Handel, t h. Butikens ägare Björn Johansson tycker det känns bra att startaren kommit på plats.

Vimmerbys senaste hjärtstartare finns på plats vid Tempo på Storgatan 61. "En tidigare vit fläck på kartan", säger Thomas Swärd, Vimmerby Handel, t h. Butikens ägare Björn Johansson tycker det känns bra att startaren kommit på plats.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-09-13 12:17

Vimmerby Handel har i likhet med många andra föreningar sökt och fått bidrag av Sparbanksstiftelsen för att sätta upp hjärtstartare.

– Har man egna erfarenheter triggar det igång en lite mer, man inser verkligen hur otroligt viktigt det är att få snabb hjälp, säger Thomas Swärd, vice ordförande i Vimmerby Handel, med tre fall av plötsligt hjärtstopp i sin närhet, varav en med tragisk utgång.

Att hjärtstoppen inte begränsas till kontorstid har varit drivande i placeringen av det senaste tillskottet i Vimmerby.

– Vi vände oss till Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på Räddningstjänsten, för att få veta vilka vita fläckar det fanns på kartan och då föll valet på Storgatan 61, Tempobutiken. Det fina här är att man kan stanna till både på Storgatan eller på butikens parkering.

undefined
Thomas Swärd, Vimmerby Handel, och Björn Johansson, som driver Tempo i Vimmerby ser till att skyltar kommer på plats.

Och så ville man att hjärtstartaren skulle sitta utanför butiken, inte innanför en entré som är stängd kvällar och nätter. Locknevibon Kristina Alsér, ambassadör i Hjärtuppropet tillsammans med en rad kända profiler, sa i en intervju i Vimmerby Tidning att just placeringen av hjärtstartare kan vara ett problem, och lyfte då hjärtstartaren utanför stadshusets entré som gott exempel.

”Väldigt bra, men av totalt 42 registrerade hjärtstartare i Vimmerby kommun är bara tolv tillgängliga Potentialen att bli bättre är stor".

undefined
Hjärtstartare som är tillgänglig hela dygnet, ska tåla minus 20 och med en enkel manöver kan användas också på barn. "Vi ville satsa på det här och utöver bidraget från Sparbanksstiftelsen har Vimmerby Handel gått in med pengar."

Hjärtstartaren på Tempos fasad bättrar alltså på den statistiken och butikens ägare, Björn Johansson, säger att han blev glad när han blev tillfrågad.

– Klart man önskar att den aldrig ska behöva användas, men det känns jättebra att vi fått hit den. All personal är också engagerad i det här och vi kommer att gå utbildning.

Utbildning i HLR är också planerad för Vimmerby Handels medlemsföretag under hösten.

Varje år drabbas omkring 6 000 personer av hjärtstopp, tolv procent överlever. För varje minut som går ökar risken att dö med tio procent innan behandling sätts in.

– Utöver tillgängligheten har vi också sett till att det är en hjärtstartare som ska tåla ner till tjugo minusgrader utan att batteriet påverkas och den ska också gå att använda på barn, gud förbjude. Det är mig veterligen den första i Vimmerby som är anpassad för små kroppar. Även om det är ovanligt så händer det att Räddningstjänsten får åka på larm där barn drabbats av hjärtstopp, säger Thomas Swärd.

Den nya hjärtstartaren är anmäld till Hjärtstartarregistret.

– Men det kan ta några dagar innan den registreras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!